Як взяти участь у Програмі «Цифрова Європа»: приклади проєктів, відкриті конкурси, підготовка проєктної заявки
Як взяти участь у Програмі «Цифрова Європа»: приклади проєктів, відкриті конкурси, підготовка проєктної заявки

Дата: 17.01.2023

Автор: Віталій Федорак

Фото: "Depositphotos"

Експерти U-LEAD підготувати стислий виклад матеріалів інформаційної сесії «Як взяти участь у Програмі «Цифрова Європа».

19 грудня 2022 року Програма «U-LEAD з Європою» спільно з Міністерством цифрової трансформації України організували інформаційну сесію «Як взяти участь у Програмі «Цифрова Європа». У заході взяли участь понад 130 осіб з різних регіонів України. Серед них – посадові особи органів місцевого самоврядування, державні службовці та представники сектору інформаційно-комунікаційних технологій.  

Під час сесії експерти пояснили важливість і представили структуру Програми «Цифрова Європа», сформували загальне уявлення про відкриті грантові конкурси, ознайомили учасників з основними темами конкурсів нової Робочої програми на 2023-2024 роки та продемонстрували, як зробити перші кроки у підготовці проєкту

Відеозапис заходу (з українським перекладом) доступний за цим посиланням.

За результатами заходу, експерти «U-LEAD з Європою» систематизували основну інформацію, представлену учасникам, та раді поділитися нею в цій публікації.

Короткий огляд «Цифрової Європи» та доступ України до її фінансових можливостей

Програма «Цифрова Європа» була запущена у 2021 році та має на меті прискорити економічне відновлення (після тривалого періоду Сovid-19) та цифрову трансформацію Європи. Програма спрямована на розвиток передових цифрових навичок, впровадження цифрових технологій у підприємництві, розбудову цифрової інфраструктури, доступність цифрових послуг для громадян та публічних інституцій країн-членів Європейського Союзу (ЄС) й інших долучених до Програми країн. «Цифрова Європа» сприятиме досягненню двох стратегічних цілей ЄС – «зеленого переходу» й цифрової трансформації, та посилить його стійкість і стратегічну автономію.

Загальний обсяг фінансування на період 2021-2027 роки становить 7,6 млрд євро. Фінансування проєктів проходитиме за п’ятьма основними напрямками:

  1. високопродуктивний комп’ютинг;
  2. штучний інтелект, дані та хмарні послуги;
  3. передові цифрові навички;
  4. забезпечення широкого використання цифрових технологій в економіці й суспільстві;
  5. кібербезпека (лише для країн-членів ЄС).

Україна отримала доступ до фінансування в рамках «Цифрової Європи» у вересні 2022 року після підписання відповідної угоди на полях засідання Ради асоціації Україна – ЄС. Маргрете Вестагер, виконавча віцепрезидентка пріоритетного напрямку Європейської Комісії «Європа, готова до цифрової ери», після підписання угоди зазначила наступне:

«Україна продемонструвала надзвичайну стійкість і технологічну майстерність під час російського вторгнення, а також у цифровому просторі. Завдяки цій угоді ЄС та Україна отримають вигоду від ноу-хау один одного та розширять наші цифрові можливості».

Більше інформації про мету і структуру Програми можна отримати на офіційному сайті Європейської Комісії за цим посиланням. Також, Міністерство цифрової трансформації України підготувало відповідний інформаційний буклет українською. В ньому, серед іншого, міститься загальний алгоритм подання заявки на участь у конкурсах Програми.

Участь у Програмі «Цифрова Європа»: приклади проєктів, відкриті конкурси, важливі кроки на шляху до підготовки проєктної заявки

Програма передбачає використання/застосування результатів передових досліджень. У той же час фінансування самих досліджень в її рамках не відбуватиметься. Натомість, підтримка спрямовуватиметься, зокрема, на:

  • придбання апаратів, що здійснюють високопродуктивні обчислення;
  • розбудову та зміцнення закладів для тестування та експериментів;
  • запуск та впровадження магістерських програм у ключових високих цифрових технологіях;
  • створення, інтероперабельність, роботу і підтримку послуг у сфері електронного урядування;
  • створення «цифрових двійників» для використання дослідниками та підприємцями задля підтримки «Європейського зеленого курсу».

Нижче наведено приклади так званих «проєктів великого впливу», розгортання яких сприятиме посиленню цифрової трансформації ЄС:

  • розробка технологій, у т.ч., квантових, що забезпечуватимуть високопродуктивні обчислення;
  • європейська ініціатива створення мікропроцесора з низькою потужністю;
  • штучний інтелект;
  • щит кібербезпеки: квантова комунікаційна інфраструктура (EuroQCI);
  • 5G, а також «розумні», високошвидкісні транскордонні мережі;
  • європейська інфраструктура блокчейну;
  • поєднання міжнародних та національних даних у сфері екології для протидії кліматичним змінам;
  • створення хабів цифрових інновацій, спрямованих на підтримку малих і середніх підприємців в отриманні максимальної вигоди від цифровізації.

В рамках «Цифрової Європи» передбачається створення закладів для тестування та експериментів. Вони стануть місцями, де надавачі технологічних послуг зможуть тестувати свої цифрові рішення, що базуються на штучному інтелекті. Ключовими секторами, в яких планується проведення тестування, є:

  1. Виробничі процеси, зокрема, агровиробництво;
  2. Охорона здоров’я;
  3. «Розумні» міста і спільноти.

Такі заклади будуть оснащені передовими технологіями, а у своєму функціонуванні тісно пов’язуватимуться з європейськими хабами цифрових інновацій. Більше інформації доступно за цим посиланням.

Європейські хаби цифрових інновацій (ЄХЦІ) – інституції, які підтримуватимуть компанії і публічні установи та надаватимуть технічну експертизу й можливості для тестування цифрових рішень. Окрім того, вони надаватимуть такі послуги, як, наприклад, консультування щодо фінансування, навчання та розвитку навичок. З каталогом кандидатів на звання ЄХЦІ можна ознайомитися за цим посиланням.

Оголошення конкурсів, як і власне дизайн «Цифрової Європи», тісно пов’язані з прийнятою у 2020 році Європейською стратегією даних. Вона має на меті створення спільного ринку даних, що покращить глобальну конкурентоспроможність ЄС та суверенність даних. Стратегія сприятиме тому, що з’являтиметься все більше даних для використання у приватному і публічному секторах. Робочий документ, що визначає політику ЄС у сфері спільних просторів даних був офіційно опублікований у лютому 2022 року.

Одним із елементів впровадження Європейської стратегії даних став запуск у жовтні 2022 року Центру підтримки цифрових просторів. Він має на меті створити інтероперабельне середовище спільного використання даних, що, зокрема, дозволить повторно використовувати дані в усіх секторах суспільного життя, відповідно до регламентів і цінностей ЄС. На офіційному вебсайті центру є можливість записатися на консультацію чи отримати пораду з питань, які стосуються створення і функціонування цифрових просторів. Більше інформації за цим посиланням.

Перші конкурси на отримання фінансування  в рамках «Цифрової Європи», відповідно до Робочої програми 2021-2022, були спрямовані переважно на підготовчі дії щодо створення просторів даних. З відкритими наразі конкурсами можна ознайомитися на  Порталі фінансування і тендерів за цим посиланням.

Відповідно до нової Робочої програми 2023-2024 (офіційна публікація запланована на початок 2023 року), серед планових конкурсів першої хвилі є такі:

  • Платформа для співпраці у сфері аеронавтики та безпекової індустрії;
  • Простори даних для Європейської «Зеленої угоди»;
  • Простори даних для культурної спадщини;
  • Простори даних для навичок;
  • Простори даних для туризму;
  • Геном Європи: створення даних;
  • Розвиток віртуальної/доповненої реальності для міст;
  • Спеціалізовані навчальні програми або модулі;
  • Посилення навичок у мікроелектроніці;
  • Посилення цифрових навичок учнів, особливо дівчат;
  • Мережа більш безпечних центрів інтернету;
  • Європейська обсерваторія цифрових медіа.

Серед планових конкурсів другої хвилі:

  • Простори даних для енергетики;
  • Простори даних для виробництва (розгортання);
  • Простори даних для агровиробництва;
  • Простори даних для публічних адміністрацій (гранти);
  • Підтримка доступу пацієнтів до їхніх медичних даних, базуючись на MyHealth@EU;
  • Секторальні навчання щодо штучного інтелекту;
  • «Цифрові двійники» в охороні здоров’я: платформа знань і симуляцій;
  • Навчання цифровим навикам.

Орієнтовний календарний план нової Робочої програми 2023-2024 поданий у таблиці нижче:

 

Перша група конкурсів

Друга група конкурсів

Оголошення про початок

ІІ кв. 2023

ІІ кв. 2024

Завершення прийому заявок

ІІІ кв. 2023

ІІІ кв. 2024

Оцінка поданих заявок

IV кв. 2023

IV кв. 2024

Інформування заявників про результати

IV кв. 2023 та

І кв.2024

IV кв. 2024 та

І кв.2025

Підписання угод

ІІ кв. 2024

ІІ кв. 2025

Відповідно до вимог «Цифрової Європи», проєктна заявка подається головою консорціуму (об’єднання інституцій і організацій, які домовилися спільно працювати над проєктною ідеєю та її подальшим впровадженням). Учасники проєктної заявки конкурсу в межах Програми самостійно визначають, хто саме з них подаватиме спільну заявку на участь у конкурсі. Зважаючи на це, пошук потенційних партнерів відіграє ключову роль у процесі підготовки до участі у конкурсах «Цифрової Європи».

Нижче наведено кілька основних рекомендацій щодо пошуку партнерів:

  • Пошук у своїх соціальних мережах: присутність у соціальних мережах означає доступ до інформації щодо великої кількості потенційних партнерів.
  • Відвідування заходів з нетворкінгу: варто обмінюватися контактами з якомога більшою кількістю потенційних партнерів, для того щоб збільшити шанси знайти того, хто найкраще підходить для співпраці.
  • Використання маркетингової стратегії:  наприклад, стратегії електронного маркетингу, яку більшість організацій ігнорують. Доцільно також написати змістовного електронного листа вашим попереднім партнерам, якщо у вас вже був досвід участі в інших проєктах.
  • Долучення до онлайн-мереж: деякі мережі збирають партнерів як з країн-членів ЄС, так і поза його межами. Слід додати і свою організацію до таких мереж, що відкриє  доступ до інформації про велику кількість потенційних партнерських організацій.
  • Використання інструментів співпраці: деякі інструменти співпраці дозволяють реєструватися або шукати партнерів через спеціально створені бази даних.

Приклади інструментів для пошуку партнерів:

  1. Пошук на Порталі фінансування і тендерів;
  2. CORDIS (Громадська інформаційна служба в галузі наукових досліджень і розвитку);
  3. Ideal-ist (Мережа інформаційних та комунікаційних контактних центрів);
  4. Європейські партнерські мережі (наприклад, DataVaults і Smart Cities Marketplace);
  5. Звернутися за підтримкою до консорціуму EEN Ukraine.

Висновки

Програма «Цифрова Європа» - одне із потужних джерел отримання фінансування, до якого Україна вже отримала доступ. Це Програма з розгалуженою інфраструктурою впровадження та підтримки учасників. Процес підготовки до участі є нелегким та, як правило, довготривалим.

Представники організацій та інституцій, зацікавлених в участі у «Цифровій Європі», вже зараз можуть ознайомитися з відкритими нині конкурсами, а також переглянути тематику планових конкурсів на період 2023-2024 років. Підготовку проєктних ідей доцільно починати якнайшвидше. Одним із перших кроків у цьому процесі має бути пошук потенційних партнерів.

 

13.02.2024
Нові гранти від Українського культурного фонду: додаткові можливості для громад у 2024 році
Програма U-LEAD спільно з Українським культурним фондом відкриває громадам України новий грантовий сезон та можливості проєктної діяльності для їхніх органів місцевого самоврядування.
#грант
#оголошення
#новини
Перейти
17.11.2023
Покроковий гайд: Як написати грантову заявку на енергетичний проєкт?
Енергетика – це сфера, в якій Україна потребує негайних раціональних рішень та впровадження інновацій. І хоча на рівні громад є розуміння, як це втілювати, проте бракує коштів. Рішення – гранти та конкурси. Як на них податись та написати заявку - читайте поради експертів U-LEAD.
#грант
#аналітика
#енергетична безпека
Перейти
31.07.2023
11 актуальних грантових можливостей для громад у сфері відновлення і розвитку
Експерти Програми «U-LEAD з Європою» продовжують підготовку підбірок актуальних грантових можливостей щодо різних сфер діяльності ОМС під час війни.
#грант
#омс
#бізнес
Перейти
20.07.2023
9 грантових можливостей у сфері продовольчої безпеки
Експерти Програми «U-LEAD з Європою» і далі готують підбірки актуальних грантових можливостей щодо різних сфер діяльності під час війни. Цього разу — гранти для фермерів та підприємців, пов'язаних з виробництвом їжі.
#грант
#інвестиції
#міжнародна співпраця
Перейти
15.06.2023
Громада допоможе бізнесу подолати страх перед грантами
Про трикутник «громада – бізнес – гранти» та роль місцевого самоврядування в залученні підприємцями грошей для розвитку власної справи в нашому матеріалі.
#бізнес
#грант
#омс
Перейти
23.05.2023
Програми транскордонного співробітництва для громад
В умовах воєнного стану залучення міжнародних коштів для розвитку та відновлення територій виходить на перше місце. Програма «U-LEAD з Європою» надає громадам експертну підтримку у підготовці проєктних заявок та пошуку діючих програм міжнародної технічної підтримки.
#грант
#міжнародна співпраця
#інвестиції
Перейти
22.05.2023
10 грантів у сфері безпеки, культури, аграрної сфери, відновлення територій під час війни
Проєктна діяльність та допомога у залученні міжнародних коштів — Програма «U-LEAD з Європою» продовжує експертну підтримку громад щодо відновлення та розвитку територій у воєнний час.
#грант
#інвестиції
#міжнародна співпраця
Перейти
17.05.2023
10 грантів для медіа, громадських та волонтерських організацій
Експерти Програми «U-LEAD з Європою» і далі готують підбірки актуальних грантових можливостей щодо різних сфер діяльності під час війни.
#грант
#інвестиції
#міжнародна співпраця
Перейти
14.04.2023
Громади із шести областей зможуть узяти участь у «Програмі Interreg NEXT Польща-Україна 2021-2027»
Велика програма транскордонного співробітництва фінансуватиме їхні проєкти у сферах «Довкілля» та «Здоров'я» на гроші Євросоюзу.
#анонси
#міжнародна співпраця
#грант
#інвестиції
#новини
Перейти
17.03.2023
Диджиталізація українських громад: лідери цифрової трансформації обговорили можливості та перспективи
Стартувала програма «Акселератор цифрової стійкості «Громада 4.0», розроблена міжнародною організацією SocialBoost за підтримки Міністерства цифрової трансформації України та Програми «U-LEAD з Європою». Лідери цифрової трансформації обговорювали роль диджиталізації у відбудові та відновленні громад.
#новини
#цифровізація
#цифрова трансформація
#Міністерство цифрової трансформації
#війна
Перейти
10.03.2023
Громади Житомирщини виграли по 50 тисяч євро на два проєкти підтримки бізнесу
Загалом 20 українських громад пройшли конкурсний відбір і мають можливість одержати подібні гранти.
#бізнес
#інвестиції
#грант
#новини
Перейти
10.03.2023
Шевченківська громада реалізувала проєкт з енергонезалежності за підтримки U-LEAD
Вони започаткували виготовлення власного паливного ресурсу з допомогою обладнання, розробленого студентом КПІ.
#опалення
#енергетична безпека
#новини
#грант
Перейти
03.03.2023
9 грантів для медіа та громадських організацій
Експерти Програми «U-LEAD з Європою» і далі готують підбірки актуальних грантових можливостей щодо різних сфер діяльності під час війни.
#грант
#інвестиції
#міжнародна співпраця
Перейти
22.02.2023
2,59 мільйона гривень залучили проєктні менеджери Радомишльської громади у 2022 році
У місцевих фахівців та підприємців справді є чому повчитися.
#грант
#інвестиції
#новини
#міжнародна співпраця
#бізнес
Перейти
15.02.2023
9 грантових можливостей для громад у сфері культури, освіти, безпеки та медицини
Експерти Програми «U-LEAD з Європою» продовжують підготовку підбірок актуальних грантових можливостей щодо різних сфер діяльності ОМС під час війни.
#грант
#інвестиції
#міжнародна співпраця
Перейти
10.02.2023
В Озернянській громаді створили молодіжний простір та відкрили відео-студію
Озернянська громада, що на Тернопільщині, виграла грант, на який облаштувала сучасний молодіжний простір та запустила медіа-центр, в якому займається тамтешня молодь. Консультаційну підтримку у підготовці проектної заявки озернянським громадським активістами надали експерти Програми «U-LEAD з Європою».
#новини
#грант
Перейти
31.01.2023
Час диджитальних змін: нова можливість для цифровізації українських громад
Міжнародна організація SocialBoost в партнерстві з Міністерством цифрової трансформації України та за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» запускає акселераційну програму для громад, яка допоможе створити та реалізувати проєкти цифрової трансформації.
#цифрова трансформація
#Міністерство цифрової трансформації
#цифровізація
#анонси
Перейти
20.01.2023
11 актуальних грантових можливостей для громад у сфері відновлення і розвитку
Програма «U-LEAD з Європою» продовжує роботу в напрямку експертної підтримки територіальних громад щодо проєктної діяльності та допомоги у залученні міжнародних коштів для відновлення та розвитку територій у військовий час.  Наші експерти відкриті до співпраці з громадами та готові надати допомогу в процесі складання, подачі проєктної заявки.
#анонси
#грант
Перейти
29.12.2022
У Косівській громаді облаштовують новий шелтер для переселенців
Територіальні громади Прикарпаття продовжують працювати над розширенням житлової бази для внутрішньо переміщених осіб.
#громада
#шелтер
#грант
#внутрішньо переміщені особи
Перейти
19.10.2021
U-LEAD підписав з МінЦифрою меморандум про взаєморозуміння
«U-LEAD з Європою» та Міністерство цифрової трансформації України підтвердили союзництво для сприяння цифровізації на місцевому рівні.
#цифровізація
Перейти
16.07.2021
Перші земельні торги у формі електронних аукціонів вже оголошено
У даній статті йде мова про основні законодавчі нововведення щодо організації та проведення земельних торгів в електронній формі, зокрема, розглянуто перші практики впровадження даного інструменту.
#земельна реформа
#цифровізація
#аналітика
#просторове планування
Перейти
Показати
##навчальнийвізит ##освіта #4pager #COVID-19 #автономія #адміністративно-територіальний поділ #Азовське море #аналітика #аналітика #анонс #анонси #безпека #безпека #безпека в громаді #безпека руху #бізнес #бізнес #благоустрій #боротьба з корупцією #боротьба з корупцією #бренд #бухгалтерія #бухгалтерія #велоінфраструктура #відбудова #відбудова #війна #війна #внутрішньо переміщені особи #внутрішньо переміщені особи #водопостачання #волонтери #волонтерство #воркшопи #ВПО #Ґендер #гендерні аспекти #гендерні аспекти #грант #громада #громадський діалог #громадський діалог #громадський простір #дайджест #дані #Данія #державне замовлення #державні фінанси #дерусифікація #децентралізація #децентралізація #Дія #добровільні пожежні бригади #документообіг #Донецька область #дослідження #дослідження #еко-туризм #екологія #екологія #економіка #екстрена допомога #екстрена допомога #енергетична безпека #енергетична безпека #енергоефективність #житловий фонд #жіноче лідерство #Закарпаття #законодавство #законодавство #заощадження #запитання - відповідь #Запорізька область #звіт #земельна реформа #зміни до Конституції #інвестиції #інвестиції #інвестиційний паспорт #інвестори #інтерв'ю #Іспанія #Італія #кадрова політика #каталог заходів #Керівний комітет #коментар #комунальне майно #комунальне майно #комунальні послуги #комунальні служби #комунікація #комунікація #корупційні ризики #корупція #кризові ситуації #кроки #кроки для спеціалістів #кроки для спеціалістів #Кроки для старост #культура #Лист для керівників #Магдебурзьке право #магдебурзьке право #міжмуніципальна співпраця #міжмуніципальна співпраця #міжнародна допомога #міжнародна співпраця #міжнародна співпраця #Міжнародне експертне обговорення #міжнародне співробітництво #Міністерство цифрової трансформації #місцевий бюджет #місцеві бюджети #місцеві бюджети #місцеві вибори #мобільність #мобільність #молодіжні ради #молодь #Мости довіри #навчальні програми #навчальні програми #німеччина #новини #оголошення #омс #омс #онлайн-візит #опалення #опалення #опалювальний сезон #організаційна структура #оренда землі #освіта #освіта #охорона здоров'я #охорона здоров’я #партнерство #ПДФО #підприємництво #планування #побутові відходи #поводження з тваринами #податки #події #поради #правила дорожнього руху #ПРАВОВИЙ КУТОЧОК #правові питання #презентація #продовольча безпека #проєктний менеджмент #просторове планування #просторове планування #професійна технічна освіта #публічна інформація #публічна політика #пункти незламності #реверсна дотація #результати #Республіка Словенія #реформа місцевого самоврядування #реформа місцевого самоврядування #розвиток спроможності #секторальні реформи #СЕРЕДА #соціальні медіа #соціальні послуги #соціальні послуги #соціологічне дослідження #спеціаліст з безпеки #стала мобільність #старости #статистика #стратегія розвитку #транспорт #Трембіта #трудові відносини і організація праці #туризм #укриття #управління побутовими відходами #управління фінансами #фінанси #фінанси #фінансування #Франція #харчування #Херсонська область #цифрова трансформація #цифровізація #цифровізація #ЦНАП #ЦНАП #шелтер #школи #школи