Правовий куточок. Березень 2023
Правовий куточок. Березень 2023

Дата: 27.03.2023

Автор: Володимир Божко, Василь Поліщук

Фото: "Depositphotos"

Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Ця інформація постійно оновлюється. Дана версія актуальна станом на 27.03.2023 р.

Ви читаєте Правовий Куточок за березень. Якщо Вас цікавить Правовий Куточок за  лютий, проходьте за цим посиланням.

 

1 березня 2023 року Конституційний Суд України ухвалив своє Рішення № 2-р(II)/2023 у справі за конституційною скаргою Плескача В’ячеслава Юрійовича щодо відповідності Конституції України (конституційності) приписів частини першої статті 294, частини шостої статті 383 Кодексу адміністративного судочинства України (щодо рівноправності сторін під час судового контролю за виконанням судового рішення).

Цим Рішенням визнано такими, що не відповідають Конституції України (є неконституційними), приписи частини першої статті 294, частини шостої статті 383 Кодексу адміністративного судочинства України через те, що вони унеможливлювали апеляційне оскарження ухвали суду про залишення без задоволення заяви, поданої відповідно до статті 383 Кодексу адміністративного судочинства України.

Вищеназвані приписи утратили чинність із дня ухвалення цього Рішення.

 

17 березня 2023 року Кабінетом Міністрів України (далі – Урядом) прийнято постанову № 234 «Про внесення змін до порядків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 16 лютого 2011 р. № 110 і від 14 травня 2012 р. № 541». Внесені зміни до «Порядку здійснення місцевих запозичень», затвердженого постановою Уряду від 16 лютого 2011 р. № 110, та «Порядку надання місцевих гарантій», затвердженого постановою Уряду від 14 травня 2012 р. № 541.

То ж тепер рішення Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласної чи міської ради про здійснення запозичення повинно ще й містити відомості про наступні істотні умови запозичення:

  • вид, розмір, валюту, строк;

  • відсотки за користування запозиченням та строки їх сплати, включаючи відсотки у разі прострочення та/або відcтрочення виконання зобов’язання щодо повернення запозичення/окремої його частини;

  • розмір комісій, адміністративних платежів та інших платежів, які підлягають сплаті відповідно до умов кредитного договору (договору позики);

  • розмір неустойки, штрафів, пені чи інших санкцій за порушення зобов’язань за запозиченням, а також розмір основної суми боргу.

Обсяг та умови здійснення запозичення (реструктуризації боргових зобов’язань) погоджуються з Міністерством фінансів України (далі – Мінфіном) за умови подання місцевою радою повідомлення у паперовій або електронній формі. До нього має бути додано належним чином оформлено низку документів, зокрема й розрахунок середньорічного обсягу доходів загального фонду місцевого бюджету, які надійшли за три попередніх бюджетних періоди, що передують прийняттю рішення Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласної чи міської ради про здійснення місцевого запозичення, а також міжбюджетних трансфертів (за формою, затвердженою Мінфіном).

У разі вмотивованої відмови Мінфіну місцева рада протягом 15 календарних днів усуває недоліки та коригує (у разі потреби) обсяг зобов’язань за запозиченнями, які виражені в іноземній валюті. Мінфін розглядає доопрацьовані документи протягом місяця з дати їх отримання. У разі неотримання відповіді у встановлений строк подане заявником повідомлення про погодження обсягу та умов здійснення запозичення (реструктуризації боргових зобов’язань) залишається без розгляду.

 

17 березня 2023 року Урядом прийнято постанову № 232 «Про внесення змін до Порядку реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2023 році». Унаслідок внесених змін до запланованої та фактичної вартості медичних послуг, які передбачені главою 1 розділу II «Порядку реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2023 році», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2022 р. № 1464 та котрі надаються за договорами про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, укладеними із надавачами медичних послуг, місця надання медичних послуг яких станом на 28 лютого 2023 р. розташовані на тимчасово окупованій російською федерацією території України згідно з переліком територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, визначеним Мінреінтеграції, застосовується коефіцієнт 0.

Тариф за пакетом медичних послуг «Забезпечення збереження кадрового потенціалу для надання медичної допомоги населенню, яке перебуває на тимчасово окупованій території» визначається як глобальна ставка на місяць, котра розраховується як мінімальне значення із:

  • суми добутків ставки, кількості працівників відповідної категорії (фактично зайнятих штатних одиниць в закладі охорони здоров’я) та коригувального коефіцієнта - 1,22;

  • суми щомісячного фонду оплати праці та нарахування на оплату праці, подані надавачем медичних послуг відповідно до вимог пункту 28 «Типової форми договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій», затвердженої постановою Уряду від 25 квітня 2018 р. № 410 «Про договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій», станом на перше число місяця, що передує місяцю подання пропозиції.

Кількість працівників відповідної категорії (фактично зайнятих штатних одиниць в закладі охорони здоров’я) для розрахунку глобальної ставки дорівнює тій кількості, яка зазначена в пропозиції, але не більше ніж кількість працівників відповідної категорії згідно із інформацією про оплату та витрати на забезпечення медичного обслуговування за програмою медичних гарантій, поданої надавачем медичних послуг станом на перше число місяця, що передує місяцю подання пропозиції.

 

14 березня 2023 року Урядом прийнято постанову № 230 «Про внесення змін до Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану». Відповідно до внесених змін, якщо головним розпорядником бюджетних коштів прийняте рішення щодо здійснення видатків у централізованому порядку або щодо необхідності здійснення перерозподілу бюджетних асигнувань розпорядників бюджетних коштів, які включені до його мережі та розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії або на тимчасово окупованих, котрі не здійснюють свою діяльність у штатному режимі, тоді документи, зазначені у пунктах 37 та 47 «Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ», затверджених постановою Уряду від 28 лютого 2002 р. № 228, можуть підписувати керівник установи вищого рівня та керівник її фінансового підрозділу або бухгалтерської служби. Внесені також зміни до черговості здійснення платежів за дорученнями клієнтів з урахуванням ресурсної забезпеченості єдиного казначейського рахунка.

 

14 березня 2023 року Урядом прийнято постанову № 226 «Про внесення змін до порядків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 20 березня 2013 р. № 175 і від 17 липня 2013 р. № 509». Таким чином, внесені зміни до «Порядку організації громадських та інших робіт тимчасового характеру», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2013 р. № 175 та «Порядку накладення штрафів за порушення законодавства про працю та зайнятість населення», затвердженого постановою Уряду від 17 липня 2013 р. № 509.

То ж тепер організація громадських робіт здійснюватиметься виконавчими органами сільських, селищних, міських рад. У період воєнного стану, карантину або режиму надзвичайної ситуації чи надзвичайного стану фінансування організації громадських робіт, до яких залучаються зареєстровані безробітні, може здійснюватися на умовах фінансування та/або співфінансування за рахунок коштів місцевих бюджетів, роботодавців, інших не заборонених законодавством джерел та Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття.

 

10 березня 2023 року Урядом прийнято постанову № 218 «Про внесення зміни до пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2018 р. № 410 «Про договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій». То ж унаслідок внесених змін центри екстреної медичної допомоги та медицини катастроф в Автономній Республіці Крим, областях, мм. Києві та Севастополі не подаватимуть сканованої копії документа, що підтверджує доступність будівлі та приміщення, в яких заклад охорони здоров’я провадитиме свою діяльність, для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення відповідно до будівельних норм і правил, виданого фахівцем з питань технічного обстеження будівель та споруд, який має відповідний кваліфікаційний сертифікат.

 

10 березня 2023 року Урядом прийнято постанову № 214 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 7 травня 2022 р. № 562 та від 6 грудня 2022 р. № 1364». Таким чином внесені зміни до «Положення про інформаційну систему переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією», затвердженого постановою Уряду від 7 травня 2022 р. № 562 та постанови Уряду від 6 грудня 2022 року № 1364 «Деякі питання формування переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією».

 

10 березня 2023 року Урядом прийнято постанову № 212 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 р. № 328 «Деякі питання забезпечення населення продовольчими товарами тривалого зберігання в умовах воєнного стану». Цією постановою, зокрема, викладено у новій редакції «Перелік та обсяги продовольчих товарів, що використовуються для безоплатної видачі населенню», а також «Перелік та обсяги пакувальних товарів для фасування товарів, що використовуються для безоплатної видачі населенню».

 

7 березня 2023 року Урядом прийнято постанову № 246 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 13 червня 2000 р. № 950 «Про затвердження Порядку проведення службового розслідування стосовно осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та осіб, які для цілей Закону України «Про запобігання корупції» прирівнюються до осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування». Нею викладено у новій редакції «Порядок проведення службового розслідування» щодо тих осіб, на яких поширюється дія Закону України «Про запобігання корупції».

 

7 березня 2023 року Урядом прийнято постанову № 210 «Про внесення змін до Порядку реалізації експериментального проекту щодо одночасного оформлення (у тому числі замість втраченого або викраденого), обміну паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон». Нею істотно оновлено вищезазначений Порядок, який тепер визначає процедуру:

  • одночасного оформлення (у тому числі замість втраченого або викраденого), обміну паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон; або

  • одночасного оформлення (у тому числі замість втраченого або викраденого), обміну паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон одному з батьків (усиновлювачів) або інших законних представників дитини, а також паспорта громадянина України для виїзду за кордон дитині/дітям, яка/які не досягла/не досягли 14-річного віку; або

  • одночасного оформлення (у тому числі замість втраченого або викраденого), обміну паспорта громадянина України одному з батьків (усиновлювачів) або інших законних представників дитини та паспорта громадянина України для виїзду за кордон дитині/дітям, яка/які не досягла/не досягли 14-річного віку.

Для внесення інформації до Єдиного державного демографічного реєстру у разі одночасного оформлення паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон працівником територіального органу Державної міграційної служби України, центру надання адміністративних послуг на підставі поданих заявником документів формуються одночасно заява-анкета для оформлення паспорта громадянина України та заява-анкета/заяви-анкети для оформлення паспорта/паспортів громадянина України для виїзду за кордон.

 

7 березня 2023 року Урядом прийнято постанову № 198 «Про внесення зміни до пункту 3 Порядку та умов надання у 2023 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення підтримки окремих закладів та заходів у системі охорони здоров’я». Нею дозволено спрямовувати вищезазначену субвенцію на продукти лікувального харчування.

 

4 березня 2023 року Урядом прийнято постанову № 220 «Про затвердження Державної антикорупційної програми на 2023-2025 роки». Нею затверджено Програму, розроблену Національним агентством з питань запобігання корупції, а також «Очікувані стратегічні результати щодо виконання Програми» та «Заходи щодо виконання Програми». Їх дію спрямовано на досягнення значного прогресу в запобіганні та протидії корупції, забезпечення злагодженості та системності антикорупційної діяльності всіх державних органів та органів місцевого самоврядування, а також належного процесу післявоєнного відновлення України. В пункті 2 постанови Уряду наголошується, що, зокрема, керівники органів місцевого самоврядування несуть персональну відповідальність за забезпечення виконання заходів, передбачених у затвердженій Програмі.

 

3 березня 2023 року Урядом прийнято постанову № 188 «Про внесення змін до Порядку надання допомоги по частковому безробіттю». Нею, зокрема, розширено можливі критерії для надання допомоги по частковому безробіттю. То ж тепер у роботодавця, або фізичної особи - підприємця, яка є застрахованою особою, має бути відсутня заборгованість перед державним (місцевим) бюджетом понад шість місяців, що передують місяцю зупинення (скорочення) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг).

 

17 березня 2023 року Урядом видано розпорядження № 229-р «Про віднесення посад в органах місцевого самоврядування до відповідних категорій посад в органах місцевого самоврядування». Відповідно до цього розпорядження:

  • посади першого заступника селищного, сільського голови віднесено до п’ятої категорії посад в органах місцевого самоврядування;

  • посади керівника департаменту, управління, відділу, іншого структурного підрозділу виконавчого комітету селищних, сільських рад віднесено до шостої категорії посад в органах місцевого самоврядування;

  • посади керівника департаменту, управління, відділу, іншого виконавчого органу селищних, сільських рад віднесено до шостої категорії посад в органах місцевого самоврядування;

  • посади керівника управління, відділу, іншого структурного підрозділу у складі департаменту виконавчого органу (крім виконавчого комітету) селищних, сільських рад віднесено до шостої категорії посад в органах місцевого самоврядування;

  • посади керівника відділу, іншого структурного підрозділу у складі управління виконавчого органу (крім виконавчого комітету) селищних, сільських рад віднесено до шостої категорії посад в органах місцевого самоврядування;

  • посади керівника відділу, іншого структурного підрозділу управління у складі департаменту виконавчого органу (крім виконавчого комітету) селищних, сільських рад віднесено до шостої категорії посад в органах місцевого самоврядування.

 

10 березня 2023 року Урядом видано розпорядження № 209-р «Про затвердження розподілу у 2023 році обсягу додаткової дотації з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення повноважень органів місцевого самоврядування на деокупованих, тимчасово окупованих та інших територіях України, що зазнали негативного впливу у зв’язку з повномасштабною збройною агресією Російської Федерації». Додаткова дотація загальним обсягом понад 10,2 млрд. грн. розподілена між обласними бюджетами та бюджетами місцевого самоврядування більшості територіальних громад зі всіх областей України.

 

3 березня 2023 року Урядом видано розпорядження № 190-р «Про схвалення Стратегії розвитку читання на період до 2032 року «Читання як життєва стратегія» та затвердження операційного плану її реалізації на 2023-2025 роки». Реалізацію Стратегії спрямовано на поширення звички читати книги у будь-якому форматі, адже це сприятиме формуванню читацької грамотності, можливості здобути якісну освіту, розвитку критичного мислення, самореалізації особистості та загалом більшої задоволеності життям в умовах інформаційного перенасичення, нестабільної політичної чи економічної ситуації в державі.

У пункті 5 вищезазначеного розпорядження Уряду вказано, що органам місцевого самоврядування рекомендується під час формування проектів місцевих бюджетів передбачати кошти в межах реальних можливостей місцевих бюджетів, необхідні для виконання затвердженої Стратегії.

 

10 березня 2023 року видано наказ Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю № 17 «Про затвердження Порядку надсилання розрахунку сум адміністративно-господарських санкцій, що підлягають сплаті у зв’язку з невиконанням нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю за попередній рік», який зареєстрований у Міністерстві юстиції України 15 березня 2023 року за № 456/39512. Вищезазначеним Порядком визначено механізм надсилання розрахунку сум адміністративно-господарських санкцій, що підлягають сплаті у зв’язку з невиконанням нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю за попередній рік.

Пенсійний фонд України надсилатиме такі розрахунки через електронні кабінети підприємств, установ та організацій, фізичних осіб, які використовують найману працю, на вебпорталі електронних послуг протягом п’яти календарних днів з дня їх одержання від Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю, керуючись «Порядком надсилання розрахунку сум адміністративно-господарських санкцій, що підлягають сплаті у зв’язку з невиконанням нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю за попередній рік», затвердженим постановою Правління Пенсійного Фонду України №14-1 від 10 березня 2023 року.

 

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України 6 березня 2023 року видало наказ № 80, а 9 березня – № 84 «Про затвердження Змін до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією». Таким чином, до оновленого переліку територій можливих та активних бойових дій увійшли населені пункти територіальних громад Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Луганської, Миколаївської, Сумської, Харківської, Херсонської та Чернігівської областей.

Принагідно нагадаємо, що території, які зазначаються у вищезазначеному Переліку, поділяються на території, які окуповані російською федерацією, і території, на яких ведуться (велися) бойові дії. Також до Переліку включені території, на яких велися бойові дії та які були тимчасово окуповані з 24 лютого 2022 року й на яких бойові дії або тимчасова окупація завершилися.

17.04.2024
Підтримати і допомогти: повноваження ОМС в реалізації ветеранської політики
Сформувати комплексний підхід у підтримці ветеранів/ветеранок та їх сімей, вибудовувати якісну ветеранську політику, організувати системну роботу у наданні послуг ветеранам та їх родинам на належному рівні – ці завдання вимагають від ОМС значних людських, фінансових та організаційних ресурсів. Експерти U-LEAD розповіли, як ефективно впроваджувати цю політику в громаді.
#війна
#омс
#законодавство
#поради
Перейти
11.04.2024
Фастівська громада Київщини впроваджує «Єдине вікно ветерана»
Ветеран — не «клеймо» з купою питань, які ніхто не знає як вирішувати, а почесний статус, шанобливе ставлення та реальна підтримка. Еволюцію від першого до другого, цивілізованого підходу, зараз проходить чи не кожна громада в Україні. Фастівська громада здолала шлях від волонтерських ініціатив до комплексних змін у ветеранській політиці.
#війна
#омс
#законодавство
Перейти
29.03.2024
Діти і війна: як громадам забезпечити належний догляд і опіку?
Експерти U-LEAD систематизували інформацію щодо повноважень органів місцевого самоврядування у сфері захисту прав дітей, а також розповіли про основні функції органу опіки та піклування під час воєнного стану.
#війна
#безпека
#законодавство
#внутрішньо переміщені особи
Перейти
28.03.2024
Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів
Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів, умовам та деталям укладення договорів про провадження волонтерської діяльності, механізмам компенсації витрат волонтерам, процедурі видачі волонтерських посвідчень та практичним поради щодо обліку волонтерів.
#волонтерство
#омс
#законодавство
Перейти
21.03.2024
Чому місцева влада повинна підтримувати сільський розвиток: законодавство та практики Євросоюзу
Сільські території складають понад 70% всієї площі нашої країни. Їхні добробут і розвиток мають бути для місцевої влади пріоритетною метою. На одному з заходів «Середи з U-LEAD» розповіли, які стандарти сільського розвитку діють у Європейському Союзі та який ефект від них може отримувати місцева влада та держава.
#поради
#законодавство
#омс
Перейти
20.03.2024
Добровільні формування цивільного захисту — ефективний інструмент безпеки
В умовах воєнного стану органи місцевого самоврядування шукають нові можливості для підвищення рівня безпеки. Громади можуть створювати ДФЦЗ, які допомагатимуть іншим службам. Як це зробити — розповідають експерти U-LEAD.
#волонтерство
#омс
#поради
#законодавство
#безпека
Перейти
14.03.2024
Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень
Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у фінансуванні послуг, перевірки Національною службою здоров’я медичних закладів та покращення сервісу для пацієнтівї.
#охорона здоров’я
#поради
#законодавство
Перейти
05.03.2024
Зміни у законодавстві про гуманітарну допомогу: кого стосується і як діяти?
Експерти U-LEAD проінформували представників місцевого самоврядування щодо важливих змін у законодавстві стосовно гуманітарної та благодійної допомоги, її ввезення, обліку та використання.
#законодавство
#поради
#війна
Перейти
29.02.2024
Правовий куточок. Лютий 2024
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Дана версія актуальна станом на 29.02.2024 р.
#ПРАВОВИЙ КУТОЧОК
#законодавство
Перейти
01.03.2024
Припинення права власності на знищене комунальне майно: U-LEAD роз’яснює алгоритм дій
Багато українських громад зазнали руйнувань після початку повномасштабної агресії рф, тож питання припинення права власності на знищене комунальне майно є нагальним. Програма U-LEAD присвятила цій темі декілька заходів для фахівців ОМС, з роз’ясненнями алгоритмів дій у конкретних випадках.
#війна
#омс
#законодавство
#відбудова
Перейти
01.03.2024
Декларування у 2024 році для працівників ОМС: терміни, вимоги та роз’яснення
Кампанія декларування за 2023 звітний період триває до 31 березня 2024 року. Декларації про доходи повинні подати працівники ОМС, депутати місцевих рад та інші декларанти.
#законодавство
#омс
#поради
Перейти
29.02.2024
Фіксація руйнувань та пошкоджень майна: алгоритм дій для ОМС
Ворог продовжує ракетні атаки та обстріли територій громад, і завдає чимало руйнувань та пошкоджень інфраструктури й приватного майна. Для повноцінного відновлення необхідні не лише кошти, але й специфічний процес фіксації, в якому органи місцевого самоврядування відіграють ключову роль. Про алгоритм дій під час фіксації руйнувань та його особливості читайте в коментарі експерта U-LEAD.
#війна
#омс
#законодавство
Перейти
29.02.2024
Призначення керівника лікарні: від оголошення конкурсу до підписання контракту
Експерти U-LEAD пояснили представникам громад алгоритм проведення конкурсу на посаду керівника закладів охорони здоров’я і надали роз’яснення щодо сумісництва та проведення конкурсу у період дії воєнного стану.
#охорона здоров’я
#законодавство
#поради
Перейти
19.02.2024
Працівники ОМС мають декларувати майно, розташоване на тимчасово окупованих територіях
Нові роз’яснення НАЗК визначають, що суб’єкт декларування зобов’язаний вносити до декларації відомості про всі об’єкти нерухомості, що належать йому та членам його сім’ї, в тому числі якщо такі об’єкти розташовані на тимчасово окупованій території.
#законодавство
#поради
#омс
Перейти
22.01.2024
Найпопулярніші матеріали U-LEAD за 2023
Ми у редакції сайту «U-LEAD з Європою» щиро радіємо кожному перегляду. Ми хочемо, щоб наші читачі отримували всю необхідну інформацію про можливості, які надає Програма U-LEAD, бачили приклади історій успіху, корисних практик та ефективної співпраці між громадами, і переймали ці приклади.
#дайджест
#новини
Перейти
31.01.2024
Правовий куточок. Січень 2024
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Дана версія актуальна станом на 31.01.2024 р.
#ПРАВОВИЙ КУТОЧОК
#законодавство
Перейти
31.12.2023
Правовий куточок. Грудень 2023
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Дана версія актуальна станом на 31.12.2023 р.
#законодавство
#ПРАВОВИЙ КУТОЧОК
Перейти
19.12.2023
Платні соціальні послуги: хто, за що і скільки має платити?
З 2020 року надання соціальних послуг передано на рівень громад. І зовсім не очевидно, звідки брати кошти на оплату цих послуг для окремих категорій отримувачів. У яких випадках соціальні послуги можуть бути платними і як розраховується диференційована плата за них — роз’яснюють експерти U-LEAD.
#законодавство
#поради
#аналітика
#соціальні послуги
Перейти
15.12.2023
Попри війну рішення про місцеві бюджети-2024 підлягають обов’язковому оприлюдненню!
Що необхідно обов’язково оприлюднити в частині бюджетних документів в період правового режиму воєнного стану? Коли та де має бути оприлюднено рішення про бюджет на 2024 рік? Що робити, якщо громада втратила доступ до своїх інтернет-ресурсів, які є альтернативні інформаційні майданчики для публікації такого рішення?
#фінанси
#поради
#законодавство
Перейти
29.11.2023
Нові вимоги до забезпечення укриттів в громадах: роз'яснюють експерти U-LEAD
1 листопада вступили в силу нові норми щодо укриттів. Як ці новації вплинуть на відбудову та капітальний ремонт захисних споруд? Які додаткові обмеження при їхньому оснащенні відтепер мають враховувати ОМС?
#законодавство
#війна
Перейти
28.11.2023
Громади можуть витрачати вільний залишок бюджету лише на певний перелік напрямів
Президент України підписав Закон «Про внесення змін до розділу VI Бюджетного кодексу України щодо забезпечення підтримки обороноздатності держави та розвитку оборонно-промислового комплексу України» № 3428-IX від 08.11.2023 р. Саме він визначає, куди громади можуть спрямовувати вільні залишки місцевого бюджету в умовах воєнного стану.
#законодавство
#місцеві бюджети
#поради
#новини
Перейти
27.11.2023
Антикорупційне законодавство: що змінилося для ОМС?
Про роз’яснення змін для ОМС з набранням чинності Закону України № 3384-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану».
#законодавство
#боротьба з корупцією
Перейти
30.11.2023
Правовий куточок. Листопад 2023
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Дана версія актуальна станом на 30.11.2023 р.
#ПРАВОВИЙ КУТОЧОК
#законодавство
Перейти
17.11.2023
Деколонізація топонімії: громади мають реалізувати її до січня 2024 року
Як саме органи місцевого самоврядування мають виконувати Закон України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».
#дерусифікація
#новини
#законодавство
Перейти
31.10.2023
Правовий куточок. Жовтень 2023
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Дана версія актуальна станом на 31.10.2023 р.
#ПРАВОВИЙ КУТОЧОК
#законодавство
Перейти
29.09.2023
Правовий куточок. Вересень 2023
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Дана версія актуальна станом на 30.09.2023 р.
#ПРАВОВИЙ КУТОЧОК
#законодавство
Перейти
29.09.2023
Атестація педагогічних працівників: особливості процедури
Як саме проводити атестацію педагогічних працівників у 2023/2024 роках, як проводити чергову атестацію та позачергову за ініціативою працівника або ініціативою керівника? Відповідає експерт Програми U-LEAD.
#поради
#законодавство
#освіта
Перейти
27.09.2023
Звільнення з ОМС в умовах воєнного стану
Радник U-LEAD прояснює повноваження роботодавців, права працівників, загальні положення, за якими працівник може припинити службу в органах місцевого самоврядування.
#трудові відносини і організація праці
#законодавство
#поради
#омс
Перейти
05.09.2023
Озера і ставки, гідротехнічні споруди, аквакультура: як громадам управляти "водними ресурсами"
Про управління, історію місцевих водних ресурсів та перебіг реформ у цій сфері дізналися учасники обговорення "Кава з експертами", яке відбулося на базі Регіонального офісу "U-LEAD з Європою" в Одеській області.
#новини
#законодавство
Перейти
05.09.2023
Інфографіки: розробка планів відновлення
Експерти U-LEAD проаналізували законодавство та підготували для вас інфографіки, які зображають етапи й терміни планів відновлення, складові цих планів та хто їх розробляє.
#відбудова
#законодавство
Перейти
28.08.2023
Громади та експерти U-LEAD розібрали новації законодавства у сфері поводження з водними ресурсами
Під час заходу у форматі «Кава з експертами» громади Полтавщини, Харківщини та Черкащини обговорили з експертами Програми U-LEAD з просторового планування та управління природними ресурсами новації законодавства у сфері поводження з водними ресурсами та підходи до управління водними ресурсами.
#новини
#законодавство
Перейти
25.08.2023
Чи може громада фінансувати потреби військових за рахунок місцевих бюджетів? Роз’яснює U-LEAD
На заході для громад Черкащини обговорили гостру тему: вирішення фінансових питань в умовах воєнного стану. Учасники ознайомилися зі змінами законодавства у сферах фінансово-бюджетних відносин ОМС, опрацювали нагальні питання реалізації повноважень ОМС та обговорили повноваження щодо фінансування потреб військових за рахунок місцевих бюджетів.
#фінанси
#війна
#поради
#законодавство
Перейти
11.08.2023
Працівник ОМС став донором крові — як не порушити його права?
Експерти U-LEAD надали роз’яснення щодо донорських гарантій працівникам ОМС, які добровільно здають кров та її матеріали. Мова про додатковий день відпочинку, увільнення в день обстеження та донації. Що робити, якщо в день здачі крові працівник мусить бути присутнім на робочому місці?
#законодавство
#омс
#поради
#охорона здоров’я
Перейти
31.07.2023
Правовий куточок. Липень 2023
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Ця інформація постійно оновлюється. Дана версія актуальна станом на 31.07.2023 р.
#ПРАВОВИЙ КУТОЧОК
#законодавство
Перейти
26.07.2023
Закон №3050 і встановлення індивідуальних податкових пільг: експертка роз’яснила зміни для ОМС/ВА
Нещодавно вступив у дію Закон №3050 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо звільнення від сплати екологічного податку, плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно». Як він вплине на ОМС та які нові повноваження з’явилися у громад?
#законодавство
#екологія
#поради
Перейти
14.07.2023
Про спрощену процедуру для місцевих податків та зборів на період дії воєнного стану
Про особливості регуляторної політики під час війни, можливість прийняття актів місцевих рад за спрощеною процедурою, а також підводні «камені» таких послаблень дізналися учасники інформаційної сесії, яку U-LEAD провела в партнерстві з Південним міжрегіональним відділом Державної регуляторної служби України.
#фінанси
#війна
#поради
#законодавство
Перейти
11.07.2023
Що треба знати про архівну справу і номенклатуру документів у 2023 році?
Про особливості архівної справи та діловодства в громаді дізналися учасники інформаційної сесії, яку провів U-LEAD у партнерстві з державним архівом Миколаївської області.
#поради
#законодавство
#омс
Перейти
11.07.2023
U-LEAD допомагає громадам розібратися з публічними закупівлями за бюджетні кошти
Про публічні закупівлі за бюджетні кошти, уповноважених осіб та роботу громад із експертами Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень (ІБСЕД) — читайте в нашому матеріалі.
#місцеві бюджети
#поради
#законодавство
Перейти
30.06.2023
Правовий куточок. Червень 2023
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Ця інформація постійно оновлюється. Дана версія актуальна станом на 30.06.2023 р.
#ПРАВОВИЙ КУТОЧОК
#законодавство
Перейти
04.07.2023
Набуває чинності закон «Про управління відходами»
Фахівці U-LEAD пропонують вам інфографіку, присвячену пов'язаним змінам, вимогам та обов'язкам до органів місцевого самоврядування.
#законодавство
#новини
Перейти
04.07.2023
Що робити, якщо працівник ОМС залишився на тимчасово окупованій території і змушений був отримати паспорт рф?
Експерти U-LEAD надали роз’яснення про кадрові питання щодо роботи місцевого самоврядування в умовах окупації.
#війна
#законодавство
#поради
Перейти
21.06.2023
U-LEAD спільно з податковою роз’яснює громадам Харківщини особливості сплати податків і зборів в умовах воєнного стану
Регіональний офіс «U-LEAD з Європою» та Головне управління ДПС у Харківській області під час спільної інформаційної сесії говорили про зміни до податкового законодавства в умовах воєнного стану та про здатність представників ОМС забезпечити надходження власних ресурсів місцевих бюджетів.
#війна
#законодавство
#фінанси
#місцеві бюджети
Перейти
21.06.2023
На які щорічні відпустки може розраховувати працівник ОМС у 2023 році?
Учасники інформаційної сесії від U-LEAD дізналися про правила надання щорічних відпусток в умовах воєнного стану, обмеження, відмови, компенсації та законодавче регулювання процесу. Дізнайтеся і ви!
#омс
#законодавство
#поради
Перейти
14.06.2023
Роль обласних департаментів охорони здоров’я на сучасному етапі медичної реформи
Про те, чим займаються обласні департаменти ОЗ, про їхні обов'язки, функції, минуле та майбутнє — в аналітичному матеріалі наших експертів.
#охорона здоров’я
#законодавство
#поради
#аналітика
Перейти
31.05.2023
Правовий куточок. Травень 2023
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Ця інформація постійно оновлюється. Дана версія актуальна станом на 31.05.2023 р.
#ПРАВОВИЙ КУТОЧОК
#законодавство
Перейти
30.05.2023
Експертка: громади попри війну мають оприлюднювати передбачену законодавством публічну інформацію
Про баланс між прозорістю та безпекою, вимоги до ОМС щодо оприлюднення інформації під час воєнного стану та використання в цьому процесі "трискладового тесту", а також про те, як громаді визначити, чи обмежувати до неї доступ — у нашому матеріалі.
#поради
#законодавство
#війна
Перейти
19.05.2023
Практичні поради для роботодавців при користуванні е-сервісами Пенсійного Фонду України
«U-LEAD з Європою» організувала інформаційну сесію, на якій учасники розібралися з новаціями електронних сервісів ПФУ та особливостями сервісу «е-лікарняний», дізналися про типові помилки під час заповнення е-документів і прояснили тонкощі оплати лікарняних.
#поради
#законодавство
#новини
Перейти
30.04.2023
Правовий куточок. Квітень 2023
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Ця інформація постійно оновлюється. Дана версія актуальна станом на 30.04.2023 р.
#законодавство
#ПРАВОВИЙ КУТОЧОК
Перейти
12.04.2023
Запровадження мінімального податкового зобов’язання збільшить надходження до бюджетів громад
Як новий закон №1914 впливає на Податковий кодекс, що змінюється для орендарів сільськогосподарських земель та як правильно сплачувати МПЗ — розповідає радник U-LEAD.
#новини
#законодавство
#поради
Перейти
06.04.2023
Особливості обліку благодійної допомоги для релокованих громад
Про брак законодавства та норми, яких необхідно дотримуватися під час прийому та розподілення гуманітарки розповідає Ігор Агібалов.
#законодавство
#поради
#міжнародна допомога
Перейти
27.03.2023
Новий закон дав громадам додаткові інструменти у сфері пожежної охорони
U-LEAD ознайомлює зі змінами у законодавсті та пояснює їхнє значення.
#новини
#законодавство
#добровільні пожежні бригади
Перейти
16.03.2023
Захистити працівників та запобігти штрафам
Таке завдання Держпраці поставила громадам на березень.
#законодавство
#поради
#бізнес
#підприємництво
Перейти
14.03.2023
Атестація посадовців ОМС під час воєнного стану
Експерти U-LEAD розповіли про особливості її проведення.
#війна
#поради
#законодавство
Перейти
09.03.2023
Як воєнний стан впливає на доступ до публічної інформації, пояснюють експерти U-LEAD
В дні повномасштабного вторгнення важливим викликом для ОМС стало питання захисту інформації, особових даних та протидія дезінформуванню жителів громад.
#війна
#публічна інформація
#законодавство
Перейти
28.02.2023
Правовий куточок. Лютий 2023
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Ця інформація постійно оновлюється. Дана версія актуальна станом на 28.02.2023 р.
#ПРАВОВИЙ КУТОЧОК
#законодавство
#дайджест
Перейти
28.02.2023
Заборона чи дозвіл на виїзд за кордон: на кого у громадах розповсюджується новий Закон
Уряд запровадив нові правила перетину кордону, якими введено ряд обмежень, що торкнулися і місцевого самоврядування.
#законодавство
#новини
#війна
Перейти
27.02.2023
Про території, де можна не сплачувати деякі види податків - розмова з експертами на Харківщині
Регіональний офіс Програми спільно з Головним управлінням ДПС у Харківській області організував інформаційну сесію для понад 40 громад.
#законодавство
#фінанси
#новини
Перейти
16.02.2023
Експерти U-LEAD у партнерстві Державною податковою службою роз’яснюють громадам законодавчі новації
Програма «U-LEAD з Європою» разом з партнерами працює над тим, щоб підвищити податкову культуру населення та бізнесу.
#законодавство
#фінанси
#новини
Перейти
16.02.2023
Експерти U-LEAD пояснили громадам алгоритм виділення паїв під час воєнного стану
Порядок виділення земельних часток (паїв) став темою для обговорення під час заходу «Кава з експертами», організованого регіональним офісом «U-LEAD з Європою» у Запорізькій області.
#оренда землі
#новини
#законодавство
Перейти
01.02.2023
Законодавча підтримка: громади можуть створювати місцеві та добровільні пожежні охорони
Про останні зміни у законодавстві, організацію та забезпечення місцевих пожежно-рятувальних підрозділів у нашому матеріалі.
#добровільні пожежні бригади
#новини
#законодавство
Перейти
26.01.2023
Значення закону "Про адміністративну процедуру" для громадян в цілому і для місцевого самоврядування зокрема: приклад Німеччини
Інтерв'ю з пані Мануелою Зьоллер-Вінклер, колишньою державною секретаркою, міжнародною експерткою проєкту «U-LEAD з Європою»
#законодавство
#реформа місцевого самоврядування
#німеччина
Перейти
31.01.2023
Правовий куточок. Січень 2023
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Ця інформація постійно оновлюється. Дана версія актуальна станом на 31.01.2023 р.
#законодавство
#ПРАВОВИЙ КУТОЧОК
Перейти
31.12.2022
Правовий куточок. Грудень 2022
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Ця інформація постійно оновлюється. Дана версія актуальна станом на 31.12.2022.
#законодавство
#ПРАВОВИЙ КУТОЧОК
#дайджест
Перейти
30.11.2022
Правовий куточок. Листопад 2022
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Ця інформація постійно оновлюється. Дана версія актуальна станом на 30.11.2022.
#ПРАВОВИЙ КУТОЧОК
#законодавство
#дайджест
Перейти
31.10.2022
Правовий куточок. Жовтень 2022
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Ця інформація постійно оновлюється. Дана версія актуальна станом на 31.10.2022.
#ПРАВОВИЙ КУТОЧОК
#законодавство
#дайджест
Перейти
Показати
##навчальнийвізит ##освіта #4pager #COVID-19 #автономія #адміністративно-територіальний поділ #Азовське море #аналітика #аналітика #анонс #анонси #безпека #безпека #безпека в громаді #безпека руху #бізнес #бізнес #благоустрій #боротьба з корупцією #боротьба з корупцією #бренд #бухгалтерія #бухгалтерія #велоінфраструктура #відбудова #відбудова #війна #війна #внутрішньо переміщені особи #внутрішньо переміщені особи #водопостачання #волонтери #волонтерство #воркшопи #ВПО #Ґендер #гендерні аспекти #гендерні аспекти #грант #громада #громадський діалог #громадський діалог #громадський простір #дайджест #дані #Данія #державне замовлення #державні фінанси #дерусифікація #децентралізація #децентралізація #Дія #добровільні пожежні бригади #документообіг #Донецька область #дослідження #дослідження #еко-туризм #екологія #екологія #економіка #екстрена допомога #екстрена допомога #енергетична безпека #енергетична безпека #енергоефективність #житловий фонд #жіноче лідерство #Закарпаття #законодавство #законодавство #заощадження #запитання - відповідь #Запорізька область #звіт #земельна реформа #зміни до Конституції #інвестиції #інвестиції #інвестиційний паспорт #інвестори #інтерв'ю #Іспанія #Італія #кадрова політика #каталог заходів #Керівний комітет #коментар #комунальне майно #комунальне майно #комунальні послуги #комунальні служби #комунікація #комунікація #корупційні ризики #корупція #кризові ситуації #кроки #кроки для спеціалістів #кроки для спеціалістів #Кроки для старост #культура #Лист для керівників #Магдебурзьке право #магдебурзьке право #міжмуніципальна співпраця #міжмуніципальна співпраця #міжнародна допомога #міжнародна співпраця #міжнародна співпраця #Міжнародне експертне обговорення #міжнародне співробітництво #Міністерство цифрової трансформації #місцевий бюджет #місцеві бюджети #місцеві бюджети #місцеві вибори #мобільність #мобільність #молодіжні ради #молодь #Мости довіри #навчальні програми #навчальні програми #німеччина #новини #оголошення #омс #омс #онлайн-візит #опалення #опалення #опалювальний сезон #організаційна структура #оренда землі #освіта #освіта #охорона здоров'я #охорона здоров’я #партнерство #ПДФО #підприємництво #планування #побутові відходи #поводження з тваринами #податки #події #поради #правила дорожнього руху #ПРАВОВИЙ КУТОЧОК #правові питання #презентація #продовольча безпека #проєктний менеджмент #просторове планування #просторове планування #професійна технічна освіта #публічна інформація #публічна політика #пункти незламності #реверсна дотація #результати #Республіка Словенія #реформа місцевого самоврядування #реформа місцевого самоврядування #розвиток спроможності #секторальні реформи #СЕРЕДА #соціальні медіа #соціальні послуги #соціальні послуги #соціологічне дослідження #спеціаліст з безпеки #стала мобільність #старости #статистика #стратегія розвитку #транспорт #Трембіта #трудові відносини і організація праці #туризм #укриття #управління побутовими відходами #управління фінансами #фінанси #фінанси #фінансування #Франція #харчування #Херсонська область #цифрова трансформація #цифровізація #цифровізація #ЦНАП #ЦНАП #шелтер #школи #школи