Е-договір оренди землі. Як з цим інструментом працювати орендодавцю – місцевій раді?
Е-договір оренди землі. Як з цим інструментом працювати орендодавцю – місцевій раді?

Дата: 28.09.2022

Автор: Андрій Погорілий, радник з питань децентралізації та місцевого самоврядування U-LEAD

Фото: "Depositphotos"

Андрій Погорілий розглядає процес укладання договору оренди земельної ділянки з позиції орендодавця – органу місцевого самоврядування.

В умовах воєнного стану у зв’язку із призупиненням роботи Державного земельного кадастру (надалі – ДЗК) та Єдиного державного реєстру речових прав на нерухоме майно (надалі – ДРРП) органи місцевого самоврядування отримали унікальний, спрощений інструмент передачі земельних ділянок комунальної власності сільськогосподарського призначення в оренду для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, а саме:

  • полегшується механізм формування земельної ділянки;
  • відомості про ділянку не вносяться до ДЗК;
  • право користування не реєструється в ДРРП;
  • укладається виключно електронний договір оренди землі.

Новація виписана в Законі №2145. Пізніше вона зазнала оновлення на підставі Закону №2247 , який набув чинності 9 червня поточного року.

Про особливості згаданих Законів та взагалі про земельне законодавство в умовах воєнного стану ви мали можливість ознайомитись із публікації «Друга хвиля» земельного законодавства в умовах воєнного стану та як це впливає на ОМС

А сьогодні поговоримо про практичні моменти. Як місцевій раді працювати з електронним договором оренди землі?

ВАЖЛИВО! Договір оренди земельної ділянки, що передається за спрощеною процедурою в умовах воєнного стану, потрібно укладати лише в електронній формі (підпункт «в» підпункту 2 пункту 27 Розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України).

Розглянемо детальніше процес укладання такого договору з позиції орендодавця – органу місцевого самоврядування.

Етап перший. Підготовка. Текст самого договору місцева рада має взяти на себе. Для цього необхідно використати Типовий договір оренди землі в редакції постанови КМУ №563 від 10 травня 2022 року.

Шаблон адаптованого тексту договору оренди землі в умовах воєнного стану можна завантажити за цим посиланням.

Етап другий. Підписання. Е-договір потрібно підписати кваліфікованим електронним підписом. Про те, як правильно це зробити, можна дізнатися, переглянувши відео за цим посиланням.

Етап третій. Реєстрація. Відповідальним за подачу документів є орендодавець.

Усі документи подаються разом із електронною заявою до районної військової адміністрації (надалі – РВА). Закон не визначає форми такої заяви, як і строків її подання.

Пропонуємо наступну форму е-заяви про реєстрацію договору оренди землі.

Етап четвертий. Повідомлення сторін про реєстрацію. В силу закону підставою для відмови у державній реєстрації е-договору може бути лише невідповідність поданих документів.

Право оренди земельної ділянки виникає з дня державної реєстрації е-договору.

На нашу думку, РВА слід повідомляти сторони договору про результати реєстрації електронною поштою. Однак, законодавець не передбачив такого інструменту.

Отже, місцева рада як орендодавець має самостійно контролювати ці процеси.

Ви також можете переглянути відео, яке ретельно описує ці етапи.

ВАЖЛИВО! Районна військова адміністрація має п’ять робочих днів для проведення реєстрації з моменту подання е-заяви.

Етап п’ятий. Надсилання примірника Е-договору до Держгеокадастру (надалі – ДГК) . Законодавець визначив обов’язком орендодавця надіслати до ДГК електронною поштою примірник зареєстрованого договору.

Виникає питання, на яку поштову скриньку потрібно надсилати документи?

На сьогодні ДГК оприлюднив відповідний перелік електронних адрес.

ВАЖЛИВО! Орендар для реалізації цього етапу має лише три робочі дні з моменту реєстрації е-договору.

ВИСНОВКИ. Все частіше сільськогосподарські товаровиробники звертаються до місцевих рад із клопотанням передати земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва саме за спрощеною процедурою. Більше, відомі випадки, коли на одну земельну ділянку претендують два підприємства. Отже, місцеві ради повинні чітко розуміти механізм укладення е-договору оренди земельної ділянки, для того, щоб мінімізувати свої ризики як орендодавця та ефективно розпорядитись земельним ресурсом в контексті продовольчої безпеки громади і країни.

28.03.2024
Проєктний офіс: яким він має бути?
Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти? Рішення про формат і функції цієї структури є індивідуальним для кожної громади, залежно від ресурсів, амбіцій та потреб.
#проєктний менеджмент
#омс
#поради
Перейти
27.03.2024
Фінансова автономія закладів освіти у Зорянській громаді
Така автономія може бути двох різних варіацій: або у кожен заклад вводиться бухгалтер, або громада створює спеціальний комунальний заклад, який обслуговує усі заклади освіти. Зорянська громада з Рівненщини обрала для себе другий варіант, і на заході з обміну досвідом, що відбувся за підтримки U-LEAD, поділилася своїм позитивним досвідом з іншими громадами області.
#міжмуніципальна співпраця
#фінанси
#поради
Перейти
21.03.2024
Чому місцева влада повинна підтримувати сільський розвиток: законодавство та практики Євросоюзу
Сільські території складають понад 70% всієї площі нашої країни. Їхні добробут і розвиток мають бути для місцевої влади пріоритетною метою. На одному з заходів «Середи з U-LEAD» розповіли, які стандарти сільського розвитку діють у Європейському Союзі та який ефект від них може отримувати місцева влада та держава.
#поради
#законодавство
#омс
Перейти
20.03.2024
Добровільні формування цивільного захисту — ефективний інструмент безпеки
В умовах воєнного стану органи місцевого самоврядування шукають нові можливості для підвищення рівня безпеки. Громади можуть створювати ДФЦЗ, які допомагатимуть іншим службам. Як це зробити — розповідають експерти U-LEAD.
#волонтерство
#омс
#поради
#законодавство
#безпека
Перейти
14.03.2024
Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень
Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у фінансуванні послуг, перевірки Національною службою здоров’я медичних закладів та покращення сервісу для пацієнтівї.
#охорона здоров’я
#поради
#законодавство
Перейти
05.03.2024
Зміни у законодавстві про гуманітарну допомогу: кого стосується і як діяти?
Експерти U-LEAD проінформували представників місцевого самоврядування щодо важливих змін у законодавстві стосовно гуманітарної та благодійної допомоги, її ввезення, обліку та використання.
#законодавство
#поради
#війна
Перейти
01.03.2024
Декларування у 2024 році для працівників ОМС: терміни, вимоги та роз’яснення
Кампанія декларування за 2023 звітний період триває до 31 березня 2024 року. Декларації про доходи повинні подати працівники ОМС, депутати місцевих рад та інші декларанти.
#законодавство
#омс
#поради
Перейти
29.02.2024
Призначення керівника лікарні: від оголошення конкурсу до підписання контракту
Експерти U-LEAD пояснили представникам громад алгоритм проведення конкурсу на посаду керівника закладів охорони здоров’я і надали роз’яснення щодо сумісництва та проведення конкурсу у період дії воєнного стану.
#охорона здоров’я
#законодавство
#поради
Перейти
27.02.2024
Громади не можуть підтримувати переселенців лише гуманітарною допомогою
За даними Мінсоцполітики на третьому році повномасштабної війни кількість внутрішньо перемішених осіб (ВПО) в Україні досягла майже 4,9 млн. людей. Половині з них нема куди повертатися. Безпечніші громади, які прихистили ці мільйони, стикаються з труднощами. Але існують механізми та інструменти для того, щоб ВПО стали частиною громади, її «точкою росту».
#війна
#внутрішньо переміщені особи
#омс
#поради
Перейти
27.02.2024
Проєкти транскордонного співробітництва для сільських територій: пошук партнерів та особливості заявок
Розвиток сільських територій є пріоритетним завданням для ОМС. Сьогодні транскордонне співробітництво відкриває для українських громад нові можливості.
#міжнародне співробітництво
#омс
#поради
Перейти
21.02.2024
Ладанська громада та її сміливі і вчасні рішення
Історія становлення та розвитку невеликої, але дуже амбітної та здібної громади, у якої можна багато чому повчитися.
#громада
#омс
#поради
Перейти
21.02.2024
Громадський бюджет: спланувати розвиток і зняти соціальну напругу
Програма U-LEAD працює над тим, щоб підвищити рівень залучення громадян до бюджетного процесу. Одним із інструментів такого залучення є громадський бюджет.
#місцеві бюджети
#омс
#поради
Перейти
19.02.2024
Працівники ОМС мають декларувати майно, розташоване на тимчасово окупованих територіях
Нові роз’яснення НАЗК визначають, що суб’єкт декларування зобов’язаний вносити до декларації відомості про всі об’єкти нерухомості, що належать йому та членам його сім’ї, в тому числі якщо такі об’єкти розташовані на тимчасово окупованій території.
#законодавство
#поради
#омс
Перейти
15.02.2024
Громади мають проводити оцінку ефективності бюджетних програм попри воєнний стан
З 24 лютого 2022 року головні розпорядники коштів місцевих бюджетів працюють в умовах дії режиму воєнного стану. Незважаючи на це, законодавство вимагає проводити оцінку ефективності минулорічних бюджетних програм та надавати її результати місцевим фінансовим органам.
#омс
#поради
#місцеві бюджети
Перейти
13.02.2024
Вплив повномасштабного вторгнення на освіту: дослідження
U-LEAD разом з партнерами дослідили, як велика війна повпливала на нашу освіту. За результатами, учні набагато застресованіші і помітно менш щасливі, ніж вважають їхні батьки, а вчителі масово заявляють про погіршення успішності.
#війна
#освіта
#аналітика
Перейти
09.01.2024
Три кроки до продовольчої безпеки у територіальних громадах
Продовольча самодостатність громад в часи війни стає ключовим питанням. І тут ідеться як про прифронтові території, так й про умовно тилові. Керівник Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Луганській області Ігор Агібалов надавав детальні роз’яснення щодо цієї теми.
#продовольча безпека
#поради
Перейти
19.12.2023
Платні соціальні послуги: хто, за що і скільки має платити?
З 2020 року надання соціальних послуг передано на рівень громад. І зовсім не очевидно, звідки брати кошти на оплату цих послуг для окремих категорій отримувачів. У яких випадках соціальні послуги можуть бути платними і як розраховується диференційована плата за них — роз’яснюють експерти U-LEAD.
#законодавство
#поради
#аналітика
#соціальні послуги
Перейти
15.12.2023
Попри війну рішення про місцеві бюджети-2024 підлягають обов’язковому оприлюдненню!
Що необхідно обов’язково оприлюднити в частині бюджетних документів в період правового режиму воєнного стану? Коли та де має бути оприлюднено рішення про бюджет на 2024 рік? Що робити, якщо громада втратила доступ до своїх інтернет-ресурсів, які є альтернативні інформаційні майданчики для публікації такого рішення?
#фінанси
#поради
#законодавство
Перейти
13.12.2023
Муніципальний енергетичний план: необхідність реалізації та виклики
Робота Мережі з обміну досвідом з розробки місцевих енергетичних планів завершилася. Громади разом з експертами U-LEAD підсумували результати й обговорили вдосконалення методики Мініфраструктури.
#енергетична безпека
#поради
#кроки для спеціалістів
#навчальні програми
Перейти
11.12.2023
Розбудова прозорості та запобігання корупції в закладах охорони здоров’я
Як забезпечити прозоре функціонування лікарні та що заслуговує окремої уваги під час антикорупційних змін — відповіді на ці питання у аналітичному матеріалі від експертів U-LEAD.
#охорона здоров’я
#боротьба з корупцією
#аналітика
#поради
Перейти
08.12.2023
U-LEAD допомагає фінансовим органам громад формувати бюджети на 2024 рік
У цьому матеріалі наші експерти надали практичні рекомендації для вирішення проблемних питань, що їх найчастіше ставили учасники Навчальної програми «Кроки для спеціалістів. Формування та затвердження місцевого бюджету 2024».
#місцеві бюджети
#поради
#кроки для спеціалістів
#навчальні програми
Перейти
05.12.2023
Малокомплектні школи у громадах: загрози і маніпуляції, шанси і можливості
Чи завжди якість освіти у селі неналежного рівня? Чи можливо зробити малокомплектний навчальний заклад успішним і потрібним громаді?
#освіта
#аналітика
Перейти
28.11.2023
Громади можуть витрачати вільний залишок бюджету лише на певний перелік напрямів
Президент України підписав Закон «Про внесення змін до розділу VI Бюджетного кодексу України щодо забезпечення підтримки обороноздатності держави та розвитку оборонно-промислового комплексу України» № 3428-IX від 08.11.2023 р. Саме він визначає, куди громади можуть спрямовувати вільні залишки місцевого бюджету в умовах воєнного стану.
#законодавство
#місцеві бюджети
#поради
#новини
Перейти
21.11.2023
Енергетичні проєкти громад — довгострокові, складні, вимогливі
Уже майже рік Програма U-LEAD навчає громади впровадженню енергетичної безпеки. На завершальних інформаційних сесіях учасники закріпили навички написання енергетичних проєктів та подання грантових заявок.
#енергетична безпека
#новини
#поради
Перейти
20.11.2023
Взаємодія ОМС з волонтерським середовищем: плюси, мінуси, підводні камені
Чому в одних громадах волонтерський рух на слуху і є впливовим, а в інших волонтерські ініціативи малопомітні? Як ОМС знайти точки дотику для ефективної співпраці з волонтерськими об’єднаннями?
#волонтерство
#омс
#поради
Перейти
17.11.2023
Покроковий гайд: Як написати грантову заявку на енергетичний проєкт?
Енергетика – це сфера, в якій Україна потребує негайних раціональних рішень та впровадження інновацій. І хоча на рівні громад є розуміння, як це втілювати, проте бракує коштів. Рішення – гранти та конкурси. Як на них податись та написати заявку - читайте поради експертів U-LEAD.
#грант
#аналітика
#енергетична безпека
Перейти
10.11.2023
Перспективи малопотужних лікарень в розрізі медреформи (частина 2): розбудова інтегрованої системи
Про механізми вирішення проблем охорони здоров'я, наведених у першій частині матеріалу, про інтегровану систему ОЗ та приклади її успішного втілення.
#аналітика
#охорона здоров’я
Перейти
07.11.2023
Здоров’я громади як цілісна система: впровадження інтегрованої медичної допомоги
Що таке інтегрована медична допомога та наскільки стан здоров'я громадян насправді залежить від системи охорони здоров'я? Відповіді на ці питання — у аналітичному матеріалі від наших експертів.
#аналітика
#охорона здоров’я
Перейти
31.10.2023
Як молочне тваринництво та громадські пасовища формують продовольчу безпеку?
Для підвищення компетентності жителів громад у галузі молочного тваринництва Програма U-LEAD організувала декілька заходів, під час яких експерти роз'яснили, як ця галузь впливає на продовольчу безпеку та місцеву економіку.
#аналітика
#поради
#продовольча безпека
Перейти
31.10.2023
Громада, дружня до бізнесу: як і для чого громадам працювати над проєктами з підтримки та розвитку підприємництва?
Читайте про те, як органам місцевого самоврядування залучати кошти міжнародних фондів на власні проєкти та розвивати спроможності до освоєння цих коштів.
#аналітика
#омс
#війна
#відбудова
Перейти
06.10.2023
Перспективи малопотужних лікарень в розрізі медреформи (частина 1)
Аналітичний матеріал про проблеми нашої Охорони здоров'я, що тягнуться ще з СРСР, лікарні, існування яких не доцільне, та про реформу системи ОЗ, яка має з усім цим впоратися.
#охорона здоров’я
#аналітика
Перейти
29.09.2023
Атестація педагогічних працівників: особливості процедури
Як саме проводити атестацію педагогічних працівників у 2023/2024 роках, як проводити чергову атестацію та позачергову за ініціативою працівника або ініціативою керівника? Відповідає експерт Програми U-LEAD.
#поради
#законодавство
#освіта
Перейти
28.09.2023
Організація послуг з психічного здоров’я та реабілітації на рівні громади
Цей аналітичний матеріал присвячено потребі і методам моніторингу психічного здоров'я, пошуку та наданню допомоги.
#охорона здоров’я
#аналітика
#поради
Перейти
27.09.2023
Звільнення з ОМС в умовах воєнного стану
Радник U-LEAD прояснює повноваження роботодавців, права працівників, загальні положення, за якими працівник може припинити службу в органах місцевого самоврядування.
#трудові відносини і організація праці
#законодавство
#поради
#омс
Перейти
21.09.2023
Діагностика системи місцевого оподаткування – аналітичний звіт
У дослідженні, проведеному Growford Institute за підтримки Програми «U-LEAD з Європою», експерти шукають шляхи зміцнення фінансової спроможності органів місцевого самоврядування
#фінанси
#бухгалтерія
#аналітика
Перейти
11.09.2023
Діагностика системи місцевого оподаткування України: аналітичні підсумки
У цьому великому аналітичному матеріалі наші експерти шукають шляхи зміцнення фінансової спроможності органів місцевого самоврядування.
#аналітика
#місцеві бюджети
#омс
#поради
Перейти
11.09.2023
Про форми та режими освітнього процесу в закладах загальної середньої освіти у 2023/2024 навчальному році
Відкрийте для себе увесь спектр варіантів навчання ваших дітей у аналітичному матеріалі від національного експерта з освіти.
#аналітика
#освіта
Перейти
25.08.2023
Чи може громада фінансувати потреби військових за рахунок місцевих бюджетів? Роз’яснює U-LEAD
На заході для громад Черкащини обговорили гостру тему: вирішення фінансових питань в умовах воєнного стану. Учасники ознайомилися зі змінами законодавства у сферах фінансово-бюджетних відносин ОМС, опрацювали нагальні питання реалізації повноважень ОМС та обговорили повноваження щодо фінансування потреб військових за рахунок місцевих бюджетів.
#фінанси
#війна
#поради
#законодавство
Перейти
21.08.2023
Для підвищення продовольчої безпеки громади створили понад 300 комунальних підприємств
Влада працює над тим, щоб такі підприємства могли скористатися грантами на розвиток від держави. Також необхідно розвивати малий бізнес, аби переробляти отриману сировину на продукцію.
#продовольча безпека
#новини
#поради
Перейти
11.08.2023
Працівник ОМС став донором крові — як не порушити його права?
Експерти U-LEAD надали роз’яснення щодо донорських гарантій працівникам ОМС, які добровільно здають кров та її матеріали. Мова про додатковий день відпочинку, увільнення в день обстеження та донації. Що робити, якщо в день здачі крові працівник мусить бути присутнім на робочому місці?
#законодавство
#омс
#поради
#охорона здоров’я
Перейти
09.08.2023
Потенціал середніх медичних працівників в Україні можна використовувати набагато краще
Експерти U-LEAD провели інформаційну сесію, на якій порівняли кваліфікацію та обов'язки українських медичних сестер з їхніми колегами з Польщі та Фінляндії.
#охорона здоров’я
#поради
Перейти
01.08.2023
У U-LEAD навчають представників громад розбудовувати внутрішню та зовнішню комунікацію
Навчальна програма «Взаємодія для змін» від U-LEAD допомагає громадам вибудувати якісну комунікацію зі своїми мешканцями.
#комунікація
#поради
#новини
Перейти
01.08.2023
Психічне здоров’я як невід’ємний елемент медичної системи в громадах
Дізнайтеся, як психічне здоров'я впливає на економічні показники, чому громадам критично важливо розбудувати для своїх мешканців систему психологічної допомоги, яку користь це принесе у майбутньому та якими принципами керуватися, аби зробити це правильно.
#охорона здоров’я
#поради
Перейти
27.07.2023
“Формування мережі ліцеїв на рівні громад треба розпочинати вже цього літа”, — експерт U-LEAD
Створення мережі закладів старшої школи має завершитися 1 вересня 2027 року. Про кроки, які необхідно здійснити засновникам комунальних ліцеїв, прогнози та ризики, а також кращі практики дізналися учасники інформаційної сесії «Освітня діяльність громад у літній період».
#освіта
#поради
Перейти
26.07.2023
Закон №3050 і встановлення індивідуальних податкових пільг: експертка роз’яснила зміни для ОМС/ВА
Нещодавно вступив у дію Закон №3050 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо звільнення від сплати екологічного податку, плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно». Як він вплине на ОМС та які нові повноваження з’явилися у громад?
#законодавство
#екологія
#поради
Перейти
25.07.2023
Розробка стратегічної екологічної оцінки: практичні поради для громад
Чому важливо проводити стратегічну екологічну оцінку документів державного планування, зокрема, стратегії розвитку громад, та як нещодавно запущений Єдиний реєстр стратегічної екологічної оцінки покращив цю процедуру?
#екологія
#поради
#планування
Перейти
18.07.2023
Розбудова системи якості медичної допомоги в громадах
Медичну допомогу в Україні аж ніяк не можна назвати найкращою. У цьому матеріалі наші експерти відверто говорять про невизнання медичних помилок та ризики при лікуванні. Якщо громада хоче серйозно покращити якість своїх медичних послуг — як правильно оцінити цю якість та які важливі етапи на шляху до її покращення?
#охорона здоров’я
#поради
#аналітика
Перейти
14.07.2023
Про спрощену процедуру для місцевих податків та зборів на період дії воєнного стану
Про особливості регуляторної політики під час війни, можливість прийняття актів місцевих рад за спрощеною процедурою, а також підводні «камені» таких послаблень дізналися учасники інформаційної сесії, яку U-LEAD провела в партнерстві з Південним міжрегіональним відділом Державної регуляторної служби України.
#фінанси
#війна
#поради
#законодавство
Перейти
11.07.2023
Що треба знати про архівну справу і номенклатуру документів у 2023 році?
Про особливості архівної справи та діловодства в громаді дізналися учасники інформаційної сесії, яку провів U-LEAD у партнерстві з державним архівом Миколаївської області.
#поради
#законодавство
#омс
Перейти
11.07.2023
U-LEAD допомагає громадам розібратися з публічними закупівлями за бюджетні кошти
Про публічні закупівлі за бюджетні кошти, уповноважених осіб та роботу громад із експертами Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень (ІБСЕД) — читайте в нашому матеріалі.
#місцеві бюджети
#поради
#законодавство
Перейти
10.07.2023
Земельний аудит в громадах від «U-LEAD з Європою»: ділимось покроковим алгоритмом
Про аудит, його значення, важливість та інструменти покрокового втілення — читайте у матеріалі від експертів U-LEAD.
#фінанси
#поради
Перейти
10.07.2023
Аналітика: Координація реконструкції та відновлення з політикою регіонального розвитку в Україні
Читайте матеріал про поєднання відбудови України з політикою її регіонального розвитку, про виклики, вертикальну та горизонтальну координації, про наявні фінансові інструменти та планування відновлення на регіональному та місцевому рівнях.
#відбудова
#війна
#аналітика
Перейти
07.07.2023
Звіт: "У пошуках «стратегій успіху» в післявоєнній Україні"
Цей матеріал — скорочена версія Звіту про реформу місцевого самоврядування у повоєнній Україні, а саме про актуальні стратегії реконструкції в контексті надзвичайних ситуацій та з урахуванням місцевості (матеріал доступний лише англійською).
#аналітика
#війна
#відбудова
Перейти
06.07.2023
Сприяння релокації бізнесу ВПО: громади отримають економічний розвиток
Про організацію роботи з розвитку бізнесу ВПО у громаді та переваги від такої співпраці, про можливості для переселенців, а також і для жителів громади та ветеранів війни створити власну справи, про державну та міжнародну грантову допомогу в цьому процесі – у нашому матеріалі.
#війна
#внутрішньо переміщені особи
#бізнес
#поради
Перейти
04.07.2023
Що робити, якщо працівник ОМС залишився на тимчасово окупованій території і змушений був отримати паспорт рф?
Експерти U-LEAD надали роз’яснення про кадрові питання щодо роботи місцевого самоврядування в умовах окупації.
#війна
#законодавство
#поради
Перейти
21.06.2023
На які щорічні відпустки може розраховувати працівник ОМС у 2023 році?
Учасники інформаційної сесії від U-LEAD дізналися про правила надання щорічних відпусток в умовах воєнного стану, обмеження, відмови, компенсації та законодавче регулювання процесу. Дізнайтеся і ви!
#омс
#законодавство
#поради
Перейти
19.06.2023
Інфраструктурний етап медичної реформи: що найбільше турбує громади
Які проблеми хвилюють представників місцевого самоврядування у сфері охорони здоров’я та на які питання вони шукають відповіді — у нашому матеріалі.
#охорона здоров’я
#омс
#запитання - відповідь
#аналітика
Перейти
23.06.2023
Як побудувати ефективну систему управління та реалізації коштів ЄС - уроки Польщі
Читайте у аналітичному матеріалі про підготовку до вступу в ЄС у контексті децентралізації, регіональної політики та координації структурних інструментів.
#поради
#міжнародна співпраця
#аналітика
Перейти
15.06.2023
Соціальні гуртожитки: як громада може забезпечити житлом переселенців
Про перетворення звичайного житла в соціальне та на яких умовах внутрішньо переміщені особи його можуть отримати дізналися учасники інформаційної сесії, організованої Програмою "U-LEAD з Європою".
#внутрішньо переміщені особи
#війна
#відбудова
#поради
Перейти
14.06.2023
Роль обласних департаментів охорони здоров’я на сучасному етапі медичної реформи
Про те, чим займаються обласні департаменти ОЗ, про їхні обов'язки, функції, минуле та майбутнє — в аналітичному матеріалі наших експертів.
#охорона здоров’я
#законодавство
#поради
#аналітика
Перейти
13.06.2023
Новий посібник від U-LEAD: бухгалтерський облік та звітність у громадах
Експерти Програми розробили практичний посібник «Бухгалтерський облік та звітність у територіальних громадах» із рекомендаціями для ефективнішої організації бухобліку та належного відображення розрахунків у фінансовій звітності.
#фінанси
#поради
#бухгалтерія
Перейти
31.05.2023
На питання про тривалість навчального процесу, повернення учнів та оцінювання їхніх знань відповідає експерт U-LEAD
Завершення навчального року 2022-2023, оцінювання учнів, що вчилися у двох школах та формування річної оцінки — про це та інше в нашому матеріалі.
#освіта
#війна
#поради
#школи
Перейти
30.05.2023
Експертка: громади попри війну мають оприлюднювати передбачену законодавством публічну інформацію
Про баланс між прозорістю та безпекою, вимоги до ОМС щодо оприлюднення інформації під час воєнного стану та використання в цьому процесі "трискладового тесту", а також про те, як громаді визначити, чи обмежувати до неї доступ — у нашому матеріалі.
#поради
#законодавство
#війна
Перейти
19.05.2023
Практичні поради для роботодавців при користуванні е-сервісами Пенсійного Фонду України
«U-LEAD з Європою» організувала інформаційну сесію, на якій учасники розібралися з новаціями електронних сервісів ПФУ та особливостями сервісу «е-лікарняний», дізналися про типові помилки під час заповнення е-документів і прояснили тонкощі оплати лікарняних.
#поради
#законодавство
#новини
Перейти
17.05.2023
Громади здатні покращити свою енергоефективність уже зараз
Учасники навчального курсу "Енергетична безпека громад" дізналися про практичні рішення, рекомендації та закономірності споживання енергії.
#енергетична безпека
#поради
#новини
Перейти
15.05.2023
Війна впливає на освіту: що таке освітні та психологічні втрати?
Як правильно завершити найважчий у нашій історії навчальний рік та чи мусять ОМС компенсувати дітям втрачені можливості?
#війна
#освіта
#поради
#школи
Перейти
11.05.2023
Програма U-LEAD започаткувала новий формат комунікацій між Національною службою здоров'я України та засновниками медзакладів
Учасники «Діалогів із НЗСУ» обговорили подальші етапи трансформації системи охорони здоров’я, функціонування медичних закладів та надання послуг в умовах повномасштабної війни.
#новини
#охорона здоров’я
#поради
#комунікація
Перейти
26.04.2023
Евакуація населення: громади повинні мати готовий комплекс документів
Про вимоги до ОМС під час організації евакуаційних заходів — у інтерв'ю з членом робочої групи з цивільного захисту та громадської безпеки Програми U-LEAD.
#поради
#омс
#новини
#інтерв'ю
Перейти
12.04.2023
Запровадження мінімального податкового зобов’язання збільшить надходження до бюджетів громад
Як новий закон №1914 впливає на Податковий кодекс, що змінюється для орендарів сільськогосподарських земель та як правильно сплачувати МПЗ — розповідає радник U-LEAD.
#новини
#законодавство
#поради
Перейти
06.04.2023
Особливості обліку благодійної допомоги для релокованих громад
Про брак законодавства та норми, яких необхідно дотримуватися під час прийому та розподілення гуманітарки розповідає Ігор Агібалов.
#законодавство
#поради
#міжнародна допомога
Перейти
05.04.2023
Організація мережі культурних центрів: від базового рівня і до вершин
Представники ОМС Дніпропетровської області дізналися від U-LEAD про формування мережі таких закладів, багатозадачність і пошук фінансування під час війни.
#культура
#поради
#децентралізація
Перейти
29.03.2023
Навіщо громаді стратегічні енергетичні документи?
Цикл навчально-консультативних заходів з енергетичної безпеки триває.
#енергетична безпека
#поради
#війна
#новини
Перейти
16.03.2023
Захистити працівників та запобігти штрафам
Таке завдання Держпраці поставила громадам на березень.
#законодавство
#поради
#бізнес
#підприємництво
Перейти
15.03.2023
Як органам місцевого самоврядування використовувати інформацію з електронних даних на сайті НСЗУ
Це потрібно під час стратегічного планування та прийняття операційних рішень у сфері охорони здоровʼя.
#охорона здоров’я
#поради
#омс
Перейти
15.03.2023
Як громаді сформувати свою енергетичну безпеку?
Про модернізацію інфраструктури та створення власної генерації говорить U-LEAD.
#енергетична безпека
#поради
#новини
Перейти
14.03.2023
Атестація посадовців ОМС під час воєнного стану
Експерти U-LEAD розповіли про особливості її проведення.
#війна
#поради
#законодавство
Перейти
08.03.2023
З допомогою U-LEAD фахівці громад змінюють підхід до налагодження благоустрою
Згуртованість жителів, нові робочі місця, забезпечення комфортного і безпечного проживання на території — це все результати якісної організації благоустрою в громаді.
#поради
#благоустрій
Перейти
07.03.2023
Громади мають працювати над формуванням продовольчих резервів при взаємодії з військовими адміністраціями
Формування такого резерву — це новий виклик воєнного стану, особливого періоду для ОМС та органів державної влади.
#продовольча безпека
#поради
Перейти
06.03.2023
Як адміністративні штрафи за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху розподілялись між бюджетами у 2022 році
З початку лютого 2023 року 10% штрафів за порушення ПДР зараховуватимуться до бюджетів громад. Експерти «U-LEAD з Європою» проаналізували дані за 2022 рік та виявили основні диспропорції у розподілі таких надходжень у минулому році.
#правила дорожнього руху
#аналітика
Перейти
03.03.2023
Дев'ять комунікаційних інструментів для роботи з внутрішніми переселенцями
Комунікація — важливий аспект соціальної інтеграції ВПО в життя громади. Для допомоги у її налагодженні Програма U-LEAD організувала низку заходів та залучила для роз’яснення експертів.
#поради
#комунікація
#внутрішньо переміщені особи
Перейти
02.03.2023
Що таке Центри підтримки бізнесу — пояснює U-LEAD
Програма допомагає громадам розібратися з основними кроками їхнього створення.
#бізнес
#поради
#підприємництво
#новини
Перейти
01.03.2023
Оцінка ефективності бюджетних програм: як це має відбуватися під час воєнного стану?
Цю тему обговорювали під час заходу «Виконання паспортів бюджетних програм: звітність та оцінка ефективності», яку для громад Донецької, Луганської, Харківської, Сумської, Полтавської та Черкаської областей організувала Програма U-LEAD.
#місцеві бюджети
#війна
#поради
Перейти
28.02.2023
Розпочато цикл навчально-консультативних заходів з енергетичної безпеки у громадах
Експерти допоможуть проаналізувати їхній енергетичний потенціал, визначити цілі на шляху підвищення рівня енергетичної безпеки та зорієнтуватись у доцільності проектів з відновлювальних джерел енергії.
#енергетична безпека
#поради
#війна
#новини
Перейти
16.02.2023
Експерти U-LEAD пояснили громадам алгоритм виділення паїв під час воєнного стану
Порядок виділення земельних часток (паїв) став темою для обговорення під час заходу «Кава з експертами», організованого регіональним офісом «U-LEAD з Європою» у Запорізькій області.
#оренда землі
#новини
#законодавство
Перейти
23.12.2022
Що робити в разі втрати паспорту, водійських прав та інших особистих документів – відповідають експерти U-LEAD
Через війну та інші надзвичайні непереборні обставини кожен може втратити персональні документи.
#документообіг
#поради
Перейти
22.12.2022
Експерти U-LEAD пояснили фахівцям громад особливості фінансування медичних закладів у 2023 році
Як забезпечити фінансову стійкість закладу охорони здоров’я? Яким має бути фінансовий план і що є необхідним для прибутковості?
#охорона здоров’я
#поради
Перейти
20.12.2022
Організація процесу поводження з відходами від руйнувань в громадах: як правильно здійснити перші кроки
“U-LEAD з Європою” допомагає громадам долати щоденні негативні наслідки агресії російської федерації (рф). Серед цих наслідків особливої уваги потребує питання поводження з відходами від руйнувань.
#поради
#війна
#побутові відходи
Перейти
19.12.2022
Нове у регулюванні земельних відносин - пояснюють експерти U-LEAD
Новий закон, серед іншого, повертає земельні аукціони для передачі сільськогосподарських земель в користування та частково відновлює можливість безоплатної приватизації для власників нерухомого майна.
#земельна реформа
#новини
#поради
Перейти
07.12.2022
Концепція «Vision Zero» допомагає знизити рівень ДТП в громаді
В цьому матеріалі пояснюємо простий алгоритм для аналізу ситуації з безпекою на дорогах вашої громади, а також наводимо перелік засобів, які допоможуть підвищити безпеку руху.
#безпека руху
#поради
Перейти
01.12.2022
Як громадам відновити втрачені через війну документи?
Експерти U-LEAD дають відповідь на це питання.
#поради
#документообіг
#війна
Перейти
26.11.2022
Фахівці громад з Одеської та Запорізької областей навчаються у сусідів забезпеченню продовольчої безпеки
Експерти U-LEAD допомагають їм розробляти програми для підвищення стійкості та самодостатності в умовах воєнного часу.
#продовольча безпека
#війна
#поради
Перейти
24.11.2022
Громади можуть перетворювати занедбані об'єкти у простори для ведення бізнесу
Експерти U-LEAD доводять необхідність таких перетворень та розбирають успішні кейси.
#внутрішньо переміщені особи
#поради
#бізнес
Перейти
18.11.2022
Що робить громади стійкими – перші уроки після 24 лютого
Вже очевидно, що повномасштабне вторгнення в Україну відбувається далеко не за початковим сценарієм. Про малообговорюваний, але критично важливий чинник, що допоміг країні вистояти - у спеціальному матеріалі від Vox Ukraine.
#аналітика
#війна
Перейти
09.11.2022
U-LEAD навчає освітні заклади громад фінансовій автономії
Інформаційну сесію, присвячену фінансовій автономії освітніх закладів, організували для громад Харківщини. Говорили також і про бухгалтерське обслуговування автономних закладів освіти та особливості трудових відносин з працівниками освітніх закладів в умовах воєнного стану.
#освіта
#фінанси
#поради
Перейти
31.10.2022
Експерти U-LEAD допомагають громадам розробляти програми продовольчої безпеки
Програма «U-LEAD з Європою» продовжує комплексно допомагати територіальним громадам долати виклики, зумовлені війною.
#продовольча безпека
#війна
#поради
Перейти
27.10.2022
Громади Закарпаття за підтримки U-LEAD працюють над популяризацією велоруху
Останніми роками територіальні громади активно розвивають велосипедну інфраструктуру та сприяють популяризації велоруху. Програма «U-LEAD з Європою» надає усю необхідну для цього методичну підтримку.
#велоінфраструктура
#поради
Перейти
26.10.2022
U-LEAD навчає відновлювати втрачену документацію та налагоджувати ефективний документообіг в громадах
Тема відновлення документообігу та самих документів буде актуальною для громад, що були в окупації та тих, що постраждали від обстрілів.
#поради
#документообіг
Перейти
25.10.2022
U-LEAD роз’яснює громадам особливості дистанційної роботи
Запровадження воєнного стану внесло чимало змін в діяльності органів місцевого самоврядування, особливо це стосується трудових відносин.
#трудові відносини і організація праці
#поради
Перейти
24.10.2022
Експерти U-LEAD навчають старост громад інформаційній безпеці та комунікації з мешканцями
Зберігати критичне мислення та підтримувати якісні комунікації з мешканцями громади в період воєнного стану є важливими навичками старости.
#старости
#поради
#комунікація
Перейти
20.10.2022
Управління відходами під час воєнного стану: поради для громад (ІНФОГРАФІКА)
Війна вплинула та змінила громади України, багато наших співвітчизників змушені були залишити свої домівки, що спричинило в більшості громад зміну навантаження на критичну інфраструктуру. Не стала винятком для громад сфера поводження з відходами.
#побутові відходи
#поради
#внутрішньо переміщені особи
#війна
Перейти
12.10.2022
Експерти U-LEAD пояснили громадам півдня України, як міняти назви об’єктів топоніміки
У представників громад часто виникає запитання про зміну назв вулиць, бульварів, площ та інших об'єктів топоніміки, особливо, враховуючи історичні обставини, в яких ми перебуваємо.
#поради
#правові питання
Перейти
27.09.2022
Експерти U-LEAD допомагають місцевому самоврядуванню перетворювати занедбане майно в актив громади
Шелтери, тимчасові прихистки, облаштовані у спортивних, освітніх або соціальних закладах громад, гуртожитки дають змогу людям, які рятуються від війни, отримати дах над головою. Але для тривалого проживання не підходять. Тому громади шукають шляхи, як збільшити житловий фонд.
#поради
#житловий фонд
#внутрішньо переміщені особи
Перейти
16.09.2022
Представникам громад Дніпропетровської області презентували «дорожню карту» по роботі з переселенцями
«Дорожня карта» для внутрішньо переміщених осіб – це один з інструментів, який допомагає в інтеграції зазначеної категорії осіб у громаду.
#поради
#внутрішньо переміщені особи
Перейти
09.09.2022
Безпечне освітнє середовище: школярі впродовж навчального року можуть змінювати форму навчання
Навчання під час війни є викликом для вчителів й для школярів. Проте створення безпечного освітнього середовища є одним з основних завдань для організаторів освітнього процесу та органів місцевого самоврядування.
#освіта
#школи
#поради
Перейти
08.09.2022
Проєктний менеджмент для громад під час війни: змінено умови і терміни подачі на конкурси міжнародної підтримки
U-LEAD продовжує надавати експертну підтримку територіальним громадам й у питаннях використання інструментів міжнародної технічної допомоги, зокрема й задля залучення додаткових ресурсів для відбудови інфраструктури та підтримки населення під час війни.
#поради
#міжнародна допомога
#проєктний менеджмент
Перейти
12.09.2022
Енергобезпека під час війни: громади під час підготовки до опалювального сезону мають досягти чотирьох головних цілей
Йдеться не тільки про допомогу населенню в підготовці до зими та розробці плану пошуку майбутніх ресурсів на опалення, а й про дії направлені на максимальне зменшення витрат тепла в комунальних закладах при мінімальних затратах та забезпечення будівель альтернативними джерелами енергії під час аварійних ситуацій.
#поради
#опалювальний сезон
Перейти
20.12.2021
Чи слід платникам податків сплачувати ПДФО за місцем проживання?
Де українці живуть, працюють і сплачують податки - це новий збірник, що містить результати дослідження, проведеного U-LEAD та SKL International.
#ПДФО
#аналітика
Перейти
03.11.2021
Реформа шкільного харчування. Як комунікувати з дітьми
Від ефективної комунікації з учнями, їхніми батьками, мешканцями громади залежить успіх реформи.
#аналітика
#освіта
#секторальні реформи
#харчування
Перейти
01.11.2021
Збереження здоров'я громади як основна мета її керівників
В цій статті йтиметься про часто неусвідомлену потребу кожного з нас – збереження власного здоров'я
#аналітика
#охорона здоров’я
#секторальні реформи
Перейти
16.07.2021
Перші земельні торги у формі електронних аукціонів вже оголошено
У даній статті йде мова про основні законодавчі нововведення щодо організації та проведення земельних торгів в електронній формі, зокрема, розглянуто перші практики впровадження даного інструменту.
#земельна реформа
#цифровізація
#аналітика
#просторове планування
Перейти
16.11.2021
Як вистояти громаді в кризових ситуаціях, - поради від експертів U-LEAD
Лідери громад Кіровоградщини і Дніпропетровщини взяли участь у воркшопі "Управління кризовими ситуаціями у громадах", який відбувся на базі Регіонального офісу з Європою в Кіровоградській області.
#поради
#кризові ситуації
#воркшопи
Перейти
26.10.2021
Як організувати благоустрій у громаді, - досвід старости із Запорізької області
Про те, як організована робота старости, за які напрямки та сфери відповідає, розповіла Ірина Недобуга, староста Комиш-Зорянської селищної ради Запорізької області під час семінару "Організація виконання старостою контрольних функцій", який відбувся в рамках навчання "Кроки для старост 2021" від U-LEAD.
#поради
#старости
Перейти
Показати
##навчальнийвізит ##освіта #4pager #COVID-19 #автономія #адміністративно-територіальний поділ #Азовське море #аналітика #аналітика #анонс #анонси #безпека #безпека #безпека в громаді #безпека руху #бізнес #бізнес #благоустрій #боротьба з корупцією #боротьба з корупцією #бренд #бухгалтерія #бухгалтерія #велоінфраструктура #відбудова #відбудова #війна #війна #внутрішньо переміщені особи #внутрішньо переміщені особи #водопостачання #волонтери #волонтерство #воркшопи #ВПО #Ґендер #гендерні аспекти #гендерні аспекти #грант #громада #громадський діалог #громадський діалог #громадський простір #дайджест #дані #Данія #державне замовлення #державні фінанси #дерусифікація #децентралізація #децентралізація #Дія #добровільні пожежні бригади #документообіг #Донецька область #дослідження #дослідження #еко-туризм #екологія #екологія #економіка #екстрена допомога #екстрена допомога #енергетична безпека #енергетична безпека #енергоефективність #житловий фонд #жіноче лідерство #Закарпаття #законодавство #законодавство #заощадження #запитання - відповідь #Запорізька область #звіт #земельна реформа #зміни до Конституції #інвестиції #інвестиції #інвестиційний паспорт #інвестори #інтерв'ю #Іспанія #Італія #кадрова політика #каталог заходів #Керівний комітет #коментар #комунальне майно #комунальне майно #комунальні послуги #комунальні служби #комунікація #комунікація #корупційні ризики #корупція #кризові ситуації #кроки #кроки для спеціалістів #кроки для спеціалістів #Кроки для старост #культура #Лист для керівників #Магдебурзьке право #магдебурзьке право #міжмуніципальна співпраця #міжмуніципальна співпраця #міжнародна допомога #міжнародна співпраця #міжнародна співпраця #Міжнародне експертне обговорення #міжнародне співробітництво #Міністерство цифрової трансформації #місцевий бюджет #місцеві бюджети #місцеві бюджети #місцеві вибори #мобільність #мобільність #молодіжні ради #молодь #Мости довіри #навчальні програми #навчальні програми #німеччина #новини #оголошення #омс #омс #онлайн-візит #опалення #опалення #опалювальний сезон #організаційна структура #оренда землі #освіта #освіта #охорона здоров'я #охорона здоров’я #партнерство #ПДФО #підприємництво #планування #побутові відходи #податки #події #поради #правила дорожнього руху #ПРАВОВИЙ КУТОЧОК #правові питання #презентація #продовольча безпека #проєктний менеджмент #просторове планування #просторове планування #професійна технічна освіта #публічна інформація #публічна політика #пункти незламності #реверсна дотація #результати #Республіка Словенія #реформа місцевого самоврядування #реформа місцевого самоврядування #розвиток спроможності #секторальні реформи #СЕРЕДА #соціальні медіа #соціальні послуги #соціальні послуги #соціологічне дослідження #спеціаліст з безпеки #стала мобільність #старости #статистика #стратегія розвитку #транспорт #Трембіта #трудові відносини і організація праці #туризм #укриття #управління побутовими відходами #управління фінансами #фінанси #фінанси #фінансування #Франція #харчування #Херсонська область #цифрова трансформація #цифровізація #цифровізація #ЦНАП #ЦНАП #шелтер #школи #школи