Громада з Одещини знайшла можливість заощадити чверть мільйона гривень завдяки участі в проєкті U-LEAD
Громада з Одещини знайшла можливість заощадити чверть мільйона гривень завдяки участі в проєкті U-LEAD

Дата: 28.12.2022

Автор: Оксана Стельмах

Фото: "Depositphotos"

Завдяки рекомендаціям і консультаціям, а також практичним знанням, які отримали фінансисти Маразліївської громади Одеської області під час участі в проєкті «План бюджетної стабілізації», реалізованому Програмою «U-LEAD з Європою», вдалося оптимізувати видатки місцевого бюджету в обсязі 250 тисяч гривень.

Про це повідомила керівниця фінансового управління Маразліївської сільської ради Анна Городецька, яка була однією з учасниць заходів проєкту.

«Дуже вдячна експертам U-LEAD за такий вчасний і корисний проєкт. Спільно з ними в ході виконання завдань ми проаналізували видаткову і дохідну частини нашого бюджету. Ми пройшли кожен крок і зрозуміли, що треба переосмислити нашу діяльність. Наприклад, ми планували витратити чималі кошти на розробку нормативно-грошової оцінки. Але експерт підказав, як це можна зробити інакше. І в результаті 250 тисяч ми вже заощадили для інших важливих потреб громади», - розповіла фінансистка. 

У проєкті «План бюджетної стабілізації» взяли участь представники 40 громад з усієї України. Південні області представляли десять громад: Маразліївська, Фонтанська, Кушугумська, Коблівська, Вільнянська, Томаківська, Магдалинівська, Васильківська, Дмитрівська та Приютівська. Експертом проєкту в цих областях є фахівець Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень (ІБСЕД) Олександр Іваніна, а його тандемний партнер – радниця з питань місцевих фінансів та управління регіонального офісу «U-LEAD з Європою» в Одеській області Олеся Голинська.

Впродовж двох місяців функціонування проєкту кожна з громад-учасниць провела комплексний аналіз понад 150 бюджетних показників. На основі отриманих результатів разом з експертами були розроблені спеціальні інструменти, які допомагають досліджувати доходи та видатки, виявляти можливості для балансування коштів, а також запобігати фінансовим ризикам.

Як розповіла Олеся Голинська, план бюджетної стабілізації – це унікальний документ, який відповідає ситуації в конкретній громаді і не може повторюватися. При цьому досвід і кращі практики в цій сфері можуть бути застосовані для інших органів місцевого самоврядування.

«Громади Півдня дуже суттєво попрацювали. Наприклад, у трьох з 10 громад-учасниць офіційно створені робочі групи, які напрацювали досить реалістичні рішення щодо бюджетної стабілізації, готові до впровадження. Це суттєвий крок вперед», - зазначила радниця.

Серед рекомендацій щодо розробки плану бюджетної стабілізації Олександр Іваніна зазначив: «Стабілізаційні заходи повинні спиратися на потреби людей та акумулювати людський ресурс».

«Вся найкраща інфраструктура, у яку вкладено сотні мільйонів, може бути знищена, і єдине, що залишиться – це людський ресурс», - підкреслив експерт. 

І додав, що в основу всіх стабілізаційних заходів повинен бути покладений місцевий економічний розвиток.

Адже місцевий економічний розвиток є джерелом первинного накопичення та використання (стабілізації) ресурсів територіальних громад – комунальної власності, людського ресурсу, бюджету тощо. На думку експерта, місцевий економічний розвиток повинен мати сталі показники в умовах воєнного часу та стійку тенденцію зростання у повоєнний період.

«Програма U-LEAD першою запропонувала громадам проєкт із розробки планів бюджетної стабілізації. Це унікальний досвід для органів місцевого самоврядування. Ми плануємо залучити учасників проєкту для обміну досвідом під час заходів для фінансистів у 2023 році», - розповіла Юлія Молодожен, керівниця регіонального офісу «U-LEAD з Європою» в Одеській області.

 

16.04.2024
Запрошуємо на «Кроки для спеціалістів. Запровадження cередньострокового бюджетного планування в територіальних громадах»
Міністерство фінансів України відновлює середньострокове бюджетне планування у 2024 році. Бажаєте якісно підготувати прогноз місцевого бюджету? Тоді саме для вас «U-LEAD з Європою» ініціює нову Навчальну програму!
#навчальні програми
#кроки для спеціалістів
#омс
#оголошення
#місцеві бюджети
Перейти
15.03.2024
U-LEAD навчить громади розробляти та використовувати громадські бюджети
Впродовж п’яти місяців 16 команд з 10 областей України працюватимуть над впровадженням громадського бюджету в своїх громадах. Від розробки пакету документів і до визначення переможців конкурсу їм допомагатимуть експерти U-LEAD.
#омс
#місцеві бюджети
#навчальні програми
Перейти
21.02.2024
Ладанська громада та її сміливі і вчасні рішення
Історія становлення та розвитку невеликої, але дуже амбітної та здібної громади, у якої можна багато чому повчитися.
#громада
#омс
#поради
Перейти
21.02.2024
Громадський бюджет: спланувати розвиток і зняти соціальну напругу
Програма U-LEAD працює над тим, щоб підвищити рівень залучення громадян до бюджетного процесу. Одним із інструментів такого залучення є громадський бюджет.
#місцеві бюджети
#омс
#поради
Перейти
15.02.2024
Громади мають проводити оцінку ефективності бюджетних програм попри воєнний стан
З 24 лютого 2022 року головні розпорядники коштів місцевих бюджетів працюють в умовах дії режиму воєнного стану. Незважаючи на це, законодавство вимагає проводити оцінку ефективності минулорічних бюджетних програм та надавати її результати місцевим фінансовим органам.
#омс
#поради
#місцеві бюджети
Перейти
29.01.2024
U-LEAD запрошує до участі у новій Програмі підтримки «Розробка та впровадження громадського бюджету»
Оголошуємо про нову ініціативу, завдяки якій фінансові спеціалісти громад навчаться запроваджувати та ефективно використовувати громадські бюджети.
#навчальні програми
#місцеві бюджети
#оголошення
Перейти
08.12.2023
U-LEAD допомагає фінансовим органам громад формувати бюджети на 2024 рік
У цьому матеріалі наші експерти надали практичні рекомендації для вирішення проблемних питань, що їх найчастіше ставили учасники Навчальної програми «Кроки для спеціалістів. Формування та затвердження місцевого бюджету 2024».
#місцеві бюджети
#поради
#кроки для спеціалістів
#навчальні програми
Перейти
28.11.2023
Громади можуть витрачати вільний залишок бюджету лише на певний перелік напрямів
Президент України підписав Закон «Про внесення змін до розділу VI Бюджетного кодексу України щодо забезпечення підтримки обороноздатності держави та розвитку оборонно-промислового комплексу України» № 3428-IX від 08.11.2023 р. Саме він визначає, куди громади можуть спрямовувати вільні залишки місцевого бюджету в умовах воєнного стану.
#законодавство
#місцеві бюджети
#поради
#новини
Перейти
06.10.2023
17 жовтня – фінальний захід акселераційної програми «Громада 4.0»
Вже 17 жовтня 2023 року громади-учасниці продемонструють цифрові рішення для покращення муніципального управління, підвищення кібербезпеки, розвитку бізнесу.
#анонси
#новини
#громада
Перейти
11.09.2023
Діагностика системи місцевого оподаткування України: аналітичні підсумки
У цьому великому аналітичному матеріалі наші експерти шукають шляхи зміцнення фінансової спроможності органів місцевого самоврядування.
#аналітика
#місцеві бюджети
#омс
#поради
Перейти
21.08.2023
Війна руйнує місцеві бюджети громад Херсонщини
Експерти U-LEAD проаналізували бюджети 49 громад регіону за 6 місяців 2023 року: хоча деякі громади мають перевиконання, загальна ситуація невтішна.
#війна
#місцеві бюджети
#новини
Перейти
27.07.2023
Стабілізація місцевого бюджету: приклад Вільнянської громади
Завдяки участі в навчальній програмі U-LEAD для фінансистів «План бюджетної стабілізації», Вільнянська громада Запорізької області збільшила надходження до бюджету за перше півріччя 2023 року на 2,5% від планових показників.
#місцеві бюджети
#війна
#відбудова
Перейти
17.07.2023
«Планувати та зменшувати енерговитрати — це економія бюджетних коштів», — Городнянський міський голова Андрій Богдан
Навіщо громаді муніципальний енергетичний план, як економити на енергоносіях вже сьогодні та як з бюджетної сфери енергоефективні новації переносяться у побут? Про це у бліц-інтерв’ю з головою Городнянської міської ради на Чернігівщині Андрієм Богданом.
#інтерв'ю
#енергетична безпека
#місцеві бюджети
Перейти
11.07.2023
U-LEAD допомагає громадам розібратися з публічними закупівлями за бюджетні кошти
Про публічні закупівлі за бюджетні кошти, уповноважених осіб та роботу громад із експертами Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень (ІБСЕД) — читайте в нашому матеріалі.
#місцеві бюджети
#поради
#законодавство
Перейти
21.06.2023
U-LEAD спільно з податковою роз’яснює громадам Харківщини особливості сплати податків і зборів в умовах воєнного стану
Регіональний офіс «U-LEAD з Європою» та Головне управління ДПС у Харківській області під час спільної інформаційної сесії говорили про зміни до податкового законодавства в умовах воєнного стану та про здатність представників ОМС забезпечити надходження власних ресурсів місцевих бюджетів.
#війна
#законодавство
#фінанси
#місцеві бюджети
Перейти
02.06.2023
U-LEAD допомагає громадам стабілізувати бюджетні процеси в умовах війни
За шість тижнів 100 працівників місцевих фінансових органів навчаться ефективніше управляти ресурсами громади, аналізувати та виявляти резерви, а також пропонувати кроки для стабілізації місцевих бюджетів. У цьому їм допоможуть експерти U-LEAD та досвід інших громад.
#місцеві бюджети
#омс
#фінанси
#кроки для спеціалістів
#навчальні програми
Перейти
22.05.2023
За підтримки «U-LEAD з Європою» громади налагоджують співпрацю з Бюро економічної безпеки України
Програма допомогла їхнім представникам обговорити потенційні шляхи взаємодії . Ключовими напрямами такого співробітництва мають стати економічна безпека та збільшення надходжень у місцеві бюджети.
#економіка
#місцеві бюджети
#новини
Перейти
04.05.2023
48 громад працюють над створенням дієвих систем внутрішнього контролю і аудиту
Команди фінансистів із допомогою U-LEAD напрацьовують документи, що відповідатимуть усім сучасним вимогам бюджетного законодавства.
#новини
#місцеві бюджети
#навчальні програми
Перейти
02.05.2023
U-LEAD запрошує до участі у новій Навчальній програмі «Кроки для спеціалістів. План бюджетної стабілізації»
Зробіть ефективнішим витрачання бюджетних коштів, удоскональте свої реакції на виклики управлінської діяльності та налагоджуйте співпрацю з колегами з інших областей! У цьому вам допоможе нова Навчальна програма від «U-LEAD з Європою».
#навчальні програми
#кроки для спеціалістів
#місцеві бюджети
Перейти
30.03.2023
14 громад Житомирщини одержали від U-LEAD у 2022 році допомогу на суму майже 1 мільйон євро
В основному це пакети з обладнанням та матеріалами для стабілізації енергетики та для допомоги в розселенні переселенців.
#новини
#навчальні програми
#фінанси
#місцеві бюджети
#екстрена допомога
Перейти
21.03.2023
Громади Чернігівської області отримали від U-LEAD у 2022 році майже 1 мільйон євро допомоги
Найбільше вартували техніка й матеріали для стабілізації енергетики та для допомоги в розселенні переселенців.
#новини
#навчальні програми
#фінанси
#місцеві бюджети
#екстрена допомога
Перейти
01.03.2023
Оцінка ефективності бюджетних програм: як це має відбуватися під час воєнного стану?
Цю тему обговорювали під час заходу «Виконання паспортів бюджетних програм: звітність та оцінка ефективності», яку для громад Донецької, Луганської, Харківської, Сумської, Полтавської та Черкаської областей організувала Програма U-LEAD.
#місцеві бюджети
#війна
#поради
Перейти
13.02.2023
Як стабілізувати бюджетну систему громад? Поради від U-LEAD
Фінансисти 40 громад з усієї країни здобули практичні навички щодо розробки та впровадження заходів із стабілізації фінансового стану громад.
#фінанси
#новини
#місцеві бюджети
Перейти
31.01.2023
U-LEAD навчає громади складати паспорти бюджетних програм під час воєнного стану
Експерти Програми продовжують надавати консультативну підтримку у різних сферах життєдіяльності громад.
#місцеві бюджети
#новини
Перейти
12.01.2023
Інтерв'ю з Володимиром Москаленком, мером Коростеня, про підтримку литовського міста-побратима Укмерге
Нові міста-побратими з’являються в українських громадах після початку вторгнення Росії всупереч обставинам. Програма «U-LEAD з Європою» допомагає українським громадам знайти таких партнерів у країнах ЄС та налагодити з ними сталі відносини.
#громада
#міжнародна співпраця
Перейти
03.01.2023
Планування діяльності закладів охорони здоров’я на 2023 рік – відповіді експертів на поширені питання
Протягом четвертого кварталу 2022 року Програма «U-LEAD з Європою» організувала та провела низку онлайн-заходів, присвячених висвітленню останніх змін у процесі реформування системи охорони здоров’я в Україні.
#громада
#охорона здоров’я
#запитання - відповідь
Перейти
29.12.2022
У Косівській громаді облаштовують новий шелтер для переселенців
Територіальні громади Прикарпаття продовжують працювати над розширенням житлової бази для внутрішньо переміщених осіб.
#громада
#шелтер
#грант
#внутрішньо переміщені особи
Перейти
29.12.2022
Козельщинська громада розробила інвестиційний паспорт за підтримки U-LEAD
Факторами інвестиційної привабливості громада називає свою геолокацію, природні ресурси, наявність інвестиційних об’єктів готових до використання, серед яких – земельні ділянки промислового та сільськогосподарського призначення, вільні приміщення тощо.
#громада
#інвестиційний паспорт
Перейти
28.12.2022
Дві громади з Харківщини започаткували міжнародне партнерство за підтримки U-LEAD
Мереф’янська та Первомайська міські територіальні громади досягли домовленості про співпрацю з італійськими муніципалітетами. Це стало можливим в рамках ініціативи «Мости довіри» від U-LEAD, яка направлена на допомогу громадам з України знайти партнерів серед муніципалітетів країн ЄС та налагодити співпрацю.
#громада
#міжнародна співпраця
#Італія
Перейти
27.12.2022
Власний ЕКО-бренд, розвиток туризму та підтримка бізнесу – як живе Синевирська громада на Закарпатті?
У Синевирській територіальній громаді, взявши курс на розвиток еко-напрямку, розпочали роботу над реалізацією запланованих заходів.
#громада
#бізнес
#еко-туризм
#бренд
Перейти
27.12.2022
Місцева економіка в умовах війни та повоєнного відновлення: 60 громад пройшли навчання від U-LEAD
В той час, як «тилові» громади потребують рішень щодо налагодження співпраці з релокованим бізнесом і створення робочих місць для ВПО, то у східних або північних областях є потреба у відбудові знищеної інфраструктури, відновлення економічної активності.
#новини
#бізнес
#громада
#економіка
#відбудова
Перейти
08.11.2022
Експерти U-LEAD допомагають громадам формувати проєкти місцевих бюджетів на 2023 рік
Цій темі була присвячена інформаційна сесія, яку команда Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» в Черкаській області організувала нещодавно для фінансистів з громад Черкаської, Полтавської, Сумської, Донецької та Луганської областей.
#місцеві бюджети
#новини
Перейти
31.10.2022
U-LEAD і податкова допомагають громадам Дніпропетровщини готуватися до нового бюджетного року
В умовах воєнного стану для громад важливо підтримувати взаємодію органів місцевого самоврядування та органів податкової служби в процесі підготовки проєктів місцевих бюджетів на 2023 рік.
#місцеві бюджети
#новини
Перейти
26.10.2021
353 мільйони реверсної дотації сплатять до бюджету країни у 2022 році громади Вінниччини
В наступному році громади регіону сплатять 353 мільйони гривень реверсної дотації до державного бюджету. Але базова дотація буде на половину більшою – понад 539 мільйонів гривень.
#місцеві бюджети
#реверсна дотація
#новини
Перейти
Показати
##навчальнийвізит ##освіта #4pager #COVID-19 #автономія #адміністративно-територіальний поділ #Азовське море #аналітика #аналітика #анонс #анонси #безпека #безпека #безпека в громаді #безпека руху #бізнес #бізнес #благоустрій #боротьба з корупцією #боротьба з корупцією #бренд #бухгалтерія #бухгалтерія #велоінфраструктура #відбудова #відбудова #війна #війна #внутрішньо переміщені особи #внутрішньо переміщені особи #водопостачання #волонтери #волонтерство #воркшопи #ВПО #Ґендер #гендерні аспекти #гендерні аспекти #грант #громада #громадський діалог #громадський діалог #громадський простір #дайджест #дані #Данія #державне замовлення #державні фінанси #дерусифікація #децентралізація #децентралізація #Дія #добровільні пожежні бригади #документообіг #Донецька область #дослідження #дослідження #еко-туризм #екологія #екологія #економіка #екстрена допомога #екстрена допомога #енергетична безпека #енергетична безпека #енергоефективність #житловий фонд #жіноче лідерство #Закарпаття #законодавство #законодавство #заощадження #запитання - відповідь #Запорізька область #звіт #земельна реформа #зміни до Конституції #інвестиції #інвестиції #інвестиційний паспорт #інвестори #інтерв'ю #Іспанія #Італія #кадрова політика #каталог заходів #Керівний комітет #коментар #комунальне майно #комунальне майно #комунальні послуги #комунальні служби #комунікація #комунікація #корупційні ризики #корупція #кризові ситуації #кроки #кроки для спеціалістів #кроки для спеціалістів #Кроки для старост #культура #Лист для керівників #Магдебурзьке право #магдебурзьке право #міжмуніципальна співпраця #міжмуніципальна співпраця #міжнародна допомога #міжнародна співпраця #міжнародна співпраця #Міжнародне експертне обговорення #міжнародне співробітництво #Міністерство цифрової трансформації #місцевий бюджет #місцеві бюджети #місцеві бюджети #місцеві вибори #мобільність #мобільність #молодіжні ради #молодь #Мости довіри #навчальні програми #навчальні програми #німеччина #новини #оголошення #омс #омс #онлайн-візит #опалення #опалення #опалювальний сезон #організаційна структура #оренда землі #освіта #освіта #охорона здоров'я #охорона здоров’я #партнерство #ПДФО #підприємництво #планування #побутові відходи #поводження з тваринами #податки #події #поради #правила дорожнього руху #ПРАВОВИЙ КУТОЧОК #правові питання #презентація #продовольча безпека #проєктний менеджмент #просторове планування #просторове планування #професійна технічна освіта #публічна інформація #публічна політика #пункти незламності #реверсна дотація #результати #Республіка Словенія #реформа місцевого самоврядування #реформа місцевого самоврядування #розвиток спроможності #секторальні реформи #СЕРЕДА #соціальні медіа #соціальні послуги #соціальні послуги #соціологічне дослідження #спеціаліст з безпеки #стала мобільність #старости #статистика #стратегія розвитку #транспорт #Трембіта #трудові відносини і організація праці #туризм #укриття #управління побутовими відходами #управління фінансами #фінанси #фінанси #фінансування #Франція #харчування #Херсонська область #цифрова трансформація #цифровізація #цифровізація #ЦНАП #ЦНАП #шелтер #школи #школи