Планування діяльності закладів охорони здоров’я на 2023 рік – відповіді експертів на поширені питання
Планування діяльності закладів охорони здоров’я на 2023 рік – відповіді експертів на поширені питання

Дата: 03.01.2023

Автор: Аліса Макаріхіна, Володимир Гарасюк

Фото: "Depositphotos"

Протягом четвертого кварталу 2022 року Програма «U-LEAD з Європою» організувала та провела низку онлайн-заходів, присвячених висвітленню останніх змін у процесі реформування системи охорони здоров’я в Україні.

Під час інформаційних сесій та консультацій U-LEAD представники органів місцевого самоврядування та керівництво закладів охорони здоров’я (далі ЗОЗ) не лише отримали детальний та фаховий аналіз змін у галузі охорони здоров'я, а й можливість поставити експертам U-LEAD питання стосовно планування своєї діяльності на 2023 рік. Представляємо відповіді на топ-три питання.

 

Якими є альтернативні джерела аналізу та контролю за діяльністю ЗОЗ?

Повноваження власника ЗОЗ є доволі широкими. У плануванні та реалізації цих повноважень більшість власників спираються на ті дані, які подаються самими закладами в рамках підготовки місцевих програм фінансування, різних заходів у сфері охорони здоров’я, у процесі звітування або затвердження фінансового плану. Та чи завжди цих даних вистачає для прийняття виважених рішень? За допомогою яких ресурсів можна отримати додаткову інформацію або верифікувати інформацію, подану ЗОЗ? Одним із відкритих джерел верифікованої інформації є Е-ДАНІ у вигляді дашбордів, які розміщенні на сайті Національної служби здоров’я України (далі НСЗУ) за посиланням. За їхньою допомогою завжди можна:

  • перевірити основні показники діяльності ЗОЗ первинного і спеціалізованого рівнів;
  • порівняти ці показники з показниками інших ЗОЗ;
  • побачити та проаналізувати у динаміці інформацію щодо надходжень та витрат, рівню оплати праці працівників ЗОЗ за категоріями;
  • дослідити, в якому об’ємі виписуються та погашаються рецепти, в тому числі за програмою «Доступні ліки»;
  • дізнатись, чи закуповуються медикаменти та товари медичного призначення та який % ці закупівлі становлять у загальних витратах ЗОЗ.

Наприклад, показниками для аналізу можуть бути кількість і специфікація направлень на консультації, дослідження, госпіталізації та пріоритетні послуги, які формуються в ЗОЗ, та % їхнього погашення в цьому ж закладі у порівнянні з % погашення в інших закладах охорони здоров’я. Ці показники, з одного боку, дають чітке розуміння про те, чи наявний доступ до тих медичних послуг у мешканців громади, на які сформовані ці направлення. А з іншого боку, вони свідчать про те, організація яких медичних послуг чи консультацій на місцях  має бути в пріоритеті. У свою чергу, якщо % непогашених направлень є вищим, ніж в середньому по іншим закладам охорони здоров’я, то це є підставою для подальшого дослідження причин цієї ситуації власником разом із самим закладом. Також необхідно звертати увагу на показники закупівель медикаментів та товарів медичного призначення у порівнянні з показниками інших ЗОЗ, подібних за об’ємом обслуговування.

 

Якими є підходи до фінансування заходів з «охорони здоров’я» з бюджету громади?

3 листопада 2022 року були прийняті зміни до Бюджетного кодексу України, які виключили з пункту 3 частини першої статті 89  Підпункти «а»«а-1»«б», «в» і «г» . Відтепер стаття 89 регламентує, що видатки, які здійснюються з бюджетів сільських, селищних, міських територіальних громад на охорону здоров’я, включають в себе:

ґ) оплату комунальних послуг та енергоносіїв комунальних закладів охорони здоров’я, які належать відповідним територіальним громадам, для забезпечення надання медичних послуг за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення; 

д) місцеві програми розвитку та підтримки комунальних закладів охорони здоров’я, які належать відповідним територіальним громадам, місцеві програми надання населенню медичних послуг понад обсяг, передбачений програмою державних гарантій медичного обслуговування населення;

е) місцеві програми громадського здоров’я.

Враховуючи однозначність трактування підпункту «ґ» «про оплату комунальних послуг» та звичайного використання підпункту «д», саме підпункт «е» викликає найбільше питань та суперечностей в частині практичного аспекту його реалізації. При  формуванні бюджетних програм, що мають будь-яку дотичність до сфери охорони здоров’я, широке розповсюдження має посилання саме на підпункт «д» на відміну від підпункту «е», де йдеться про громадське здоров’я. Зазвичай, у назвах бюджетних програм з охорони здоров’я фігурують слова на кшталт «підтримка та розвиток ЗОЗ», хоча нерідко йдеться про заходи, які  напряму не пов’язані ані з розвитком, ані з підтримкою ЗОЗ. В більшій мірі ці заходи відповідають потребам або усього населення громади, або певних груп мешканців громади, наприклад, закупівля та забезпечення засобами індивідуального захисту, закупівля ліків, харчування та товарів медичного призначення для індивідуального користування мешканців, додаткові щеплення тощо. Як наслідок, ці заходи повністю підпадають під загальне визначення  програм саме громадського здоров’я, таких як:

  • боротьба з епідеміями;
  • репродуктивне здоров’я;
  • охорону материнства та дитинства;
  • заходи з діагностики та профілактики, що не входять у ПМГ (додаткові скринінги, дослідження на онкопатологію, тощо);
  • щеплення поза національним календарем;
  • заходи  з убезпеченням робочого процесу для медичних працівників та інших працівників, долучених до надання соціально значущих послуг, наприклад, засоби індивідуального захисту;
  • аналітичні, інформаційні, адвокаційні заходи з питань поліпшення чи дослідження стану здоров’я населення;
  • школи здоров’я;
  • групи підтримки, психологічної реабілітації.

Загалом сфера громадського здоров’я настільки всеосяжна, що надає дуже широкі можливості для фінансування заходів, спрямованих на поліпшення якості та тривалості життя мешканців громади. Докладніше про розробку та фінансування програм громадського здоров’я можна дізнатись в операційному посібнику «Розробка та фінансування регіональних та місцевих програм громадського здоров’я»

 

Як здійснюватиметься планування діяльності та реорганізація ЗОЗ, у складі яких є підрозділи первинної та спеціалізованої медичної допомоги?

Не дивлячись на те, що в переважній більшості громад ЗОЗ первинного та спеціалізованого рівнів зареєстровані як окремі юридичні особи, існує певна кількість громад, для яких питання відокремлення цих підрозділів у окремі юридичні особи буде на часі у 2023 році. Так чи варто їх розділяти? Відповідно до довоєнних планів Міністерства охорони здоров’я розділення первинного та спеціалізованого рівнів медичної допомоги мало би відбутися ще до 1 липня 2022 року, але було відтерміновано у зв’язку із війною та воєнним станом. У свою чергу, очільниця НСЗУ пані Н. Гусак в інтерв’ю від 26 липня зазначила, що розділення первинного та амбулаторних спеціалізованих підрозділів, таких як поліклінічні відділення та/або амбулаторні реабілітаційні відділення, не є обов’язковим. Але в той же час, спеціалізована стаціонарна медична допомога та первинна ланка не будуть контрактуватись одночасно в одній юридичній особі. Тому власникам таких закладів варто задуматись про розділення таких підрозділів вже зараз.  

Відповідно, виникає організаційне питання, чи відділяти первинну ланку і залишати спеціалізовану, чи навпаки відділяти спеціалізований підрозділ?

Саме наразі йде робота з фіналізації проєкту постанови КМУ «Деякі питання організації спроможної мережі закладів охорони здоров'я» (далі Постанова),  яка передбачає, серед іншого, подання планів спроможної мережі ЗОЗ в рамках госпітальних округів до 1 травня 2023 року, а також створення планів розвитку закладів цієї мережі на наступні 3 роки. Відповідно, подальші кроки з планування діяльності  комунальних ЗОЗ необхідно робити з урахуванням цих вимог чи принаймні орієнтуватись на критерії визначення статусу закладів охорони здоров’я. Також пунктом 6 проєкту Постанови зазначено, що з 2024 року НСЗУ планує здійснювати закупівлі медичних послуг, спираючись саме на спроможну мережу. За словами заступника Міністра охорони здоров’я пана О. Яременка, вектором розвитку для тих лікарень зі спеціалізованими підрозділами, які не увійдуть у спроможну мережу, може бути розширена первинна медична допомога зі спеціалізованою консультативною поліклінікою, хірургією одного дня.

Очікується, що остаточна рекомендована модель  та мінімальний перелік спеціалізованих послуг буде напрацьований у найближчий час.  Тому якщо ваш ЗОЗ не потрапляє у спроможну мережу та не має потужних спеціалізованих стаціонарних підрозділів, то саме зараз час замислитись над тим, яку модель надання медичних послуг буде мати ваш заклад охорони здоров’я. І вже на основі цієї моделі приймати відповідні рішення про механізм виділення первинної чи спеціалізованої ланки та про подальшу реорганізацію закладу.

19.04.2024
U-LEAD запрошує до участі у новій Навчальній програмі «Кроки для спеціалістів. Управління охороною здоров’я в громаді»
Вона для тих, хто хоче забезпечити надання якісних медичних послуг в громаді, запровадити стратегічний підхід у плануванні розвитку мережі закладів охорони здоров’я та налагодити ефективну комунікацію в процесі прийняття управлінських рішень.
#навчальні програми
#кроки для спеціалістів
#охорона здоров’я
#анонси
Перейти
08.04.2024
U-LEAD запрошує до участі у новій Програмі підтримки «Розвиток системи громадського здоров’я в територіальній громаді»
Бажаєте запровадити системну роботу з підтримки громадського здоров’я в громаді? Прагнете розробляти відповідно до потреб громади документи локального характеру? Маєте необхідність налагодити міжсекторальну взаємодію для підтримки здоров’я? Долучайтеся до Програми підтримки від «U-LEAD з Європою»!
#охорона здоров’я
#омс
#анонси
Перейти
01.04.2024
Якісні медичні послуги у селі: досвід Полицької громади
Громада з Рівненщини створила власний Центр первинної медико-санітарної допомоги, незважаючи на те, що згідно із рекомендаціями експертів малі сільські громади неспроможні на створення таких закладів. Їм допомогли експерти місцевого Регіонального офісу U-LEAD. Центр вже має кілька пакетів підтримки від НЗСУ та вийшов на самоокупність.
#охорона здоров’я
#омс
#поради
Перейти
14.03.2024
Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень
Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у фінансуванні послуг, перевірки Національною службою здоров’я медичних закладів та покращення сервісу для пацієнтівї.
#охорона здоров’я
#поради
#законодавство
Перейти
29.02.2024
Призначення керівника лікарні: від оголошення конкурсу до підписання контракту
Експерти U-LEAD пояснили представникам громад алгоритм проведення конкурсу на посаду керівника закладів охорони здоров’я і надали роз’яснення щодо сумісництва та проведення конкурсу у період дії воєнного стану.
#охорона здоров’я
#законодавство
#поради
Перейти
21.02.2024
Ладанська громада та її сміливі і вчасні рішення
Історія становлення та розвитку невеликої, але дуже амбітної та здібної громади, у якої можна багато чому повчитися.
#громада
#омс
#поради
Перейти
29.12.2023
Реформування охорони здоров’я з точки зору первинної меддопомоги: що важливо знати органам місцевого самоврядування
Реформування системи охорони здоров’я (ОЗ) та забезпечення доступності первинної медичної допомоги (ПМД) є одними з тих ключових завдань уряду та органів місцевого самоврядування. У цій статті ми пропонуємо розглянути аналітичні матеріали та звіти міжнародних організацій щодо актуальних викликів і тенденцій при забезпеченні надання медичних послуг на території громади в теперішніх надскладних умовах.
#охорона здоров’я
Перейти
11.12.2023
Розбудова прозорості та запобігання корупції в закладах охорони здоров’я
Як забезпечити прозоре функціонування лікарні та що заслуговує окремої уваги під час антикорупційних змін — відповіді на ці питання у аналітичному матеріалі від експертів U-LEAD.
#охорона здоров’я
#боротьба з корупцією
#аналітика
#поради
Перейти
10.11.2023
Перспективи малопотужних лікарень в розрізі медреформи (частина 2): розбудова інтегрованої системи
Про механізми вирішення проблем охорони здоров'я, наведених у першій частині матеріалу, про інтегровану систему ОЗ та приклади її успішного втілення.
#аналітика
#охорона здоров’я
Перейти
07.11.2023
Здоров’я громади як цілісна система: впровадження інтегрованої медичної допомоги
Що таке інтегрована медична допомога та наскільки стан здоров'я громадян насправді залежить від системи охорони здоров'я? Відповіді на ці питання — у аналітичному матеріалі від наших експертів.
#аналітика
#охорона здоров’я
Перейти
06.10.2023
17 жовтня – фінальний захід акселераційної програми «Громада 4.0»
Вже 17 жовтня 2023 року громади-учасниці продемонструють цифрові рішення для покращення муніципального управління, підвищення кібербезпеки, розвитку бізнесу.
#анонси
#новини
#громада
Перейти
06.10.2023
Перспективи малопотужних лікарень в розрізі медреформи (частина 1)
Аналітичний матеріал про проблеми нашої Охорони здоров'я, що тягнуться ще з СРСР, лікарні, існування яких не доцільне, та про реформу системи ОЗ, яка має з усім цим впоратися.
#охорона здоров’я
#аналітика
Перейти
28.09.2023
Організація послуг з психічного здоров’я та реабілітації на рівні громади
Цей аналітичний матеріал присвячено потребі і методам моніторингу психічного здоров'я, пошуку та наданню допомоги.
#охорона здоров’я
#аналітика
#поради
Перейти
11.08.2023
Працівник ОМС став донором крові — як не порушити його права?
Експерти U-LEAD надали роз’яснення щодо донорських гарантій працівникам ОМС, які добровільно здають кров та її матеріали. Мова про додатковий день відпочинку, увільнення в день обстеження та донації. Що робити, якщо в день здачі крові працівник мусить бути присутнім на робочому місці?
#законодавство
#омс
#поради
#охорона здоров’я
Перейти
09.08.2023
Потенціал середніх медичних працівників в Україні можна використовувати набагато краще
Експерти U-LEAD провели інформаційну сесію, на якій порівняли кваліфікацію та обов'язки українських медичних сестер з їхніми колегами з Польщі та Фінляндії.
#охорона здоров’я
#поради
Перейти
08.08.2023
Управління комунальними підприємствами в сфері охорони здоров’я: U-LEAD оголошує набір на нову Мережу з обміну досвідом
Спільні комунальні некомерційні підприємства: від ініціативи до старту ефективної роботи! Налагоджуйте співпрацю з іншими громадами, створюючи спільне комунальне некомерційне підприємство для розвитку Ваших громад! У цьому вам допоможе нова Програма підтримки від «U-LEAD з Європою».
#навчальні програми
#кроки для спеціалістів
#охорона здоров’я
#анонси
Перейти
02.08.2023
Тренінг з домедичної допомоги
Запрошуємо освітян громад до участі в навчанні з домедичної допомоги при раптовій зупинці серця та загрозливих життю станах.
#охорона здоров’я
#анонси
#навчальні програми
Перейти
01.08.2023
Психічне здоров’я як невід’ємний елемент медичної системи в громадах
Дізнайтеся, як психічне здоров'я впливає на економічні показники, чому громадам критично важливо розбудувати для своїх мешканців систему психологічної допомоги, яку користь це принесе у майбутньому та якими принципами керуватися, аби зробити це правильно.
#охорона здоров’я
#поради
Перейти
18.07.2023
Розбудова системи якості медичної допомоги в громадах
Медичну допомогу в Україні аж ніяк не можна назвати найкращою. У цьому матеріалі наші експерти відверто говорять про невизнання медичних помилок та ризики при лікуванні. Якщо громада хоче серйозно покращити якість своїх медичних послуг — як правильно оцінити цю якість та які важливі етапи на шляху до її покращення?
#охорона здоров’я
#поради
#аналітика
Перейти
19.06.2023
Інфраструктурний етап медичної реформи: що найбільше турбує громади
Які проблеми хвилюють представників місцевого самоврядування у сфері охорони здоров’я та на які питання вони шукають відповіді — у нашому матеріалі.
#охорона здоров’я
#омс
#запитання - відповідь
#аналітика
Перейти
14.06.2023
Роль обласних департаментів охорони здоров’я на сучасному етапі медичної реформи
Про те, чим займаються обласні департаменти ОЗ, про їхні обов'язки, функції, минуле та майбутнє — в аналітичному матеріалі наших експертів.
#охорона здоров’я
#законодавство
#поради
#аналітика
Перейти
11.05.2023
Програма U-LEAD започаткувала новий формат комунікацій між Національною службою здоров'я України та засновниками медзакладів
Учасники «Діалогів із НЗСУ» обговорили подальші етапи трансформації системи охорони здоров’я, функціонування медичних закладів та надання послуг в умовах повномасштабної війни.
#новини
#охорона здоров’я
#поради
#комунікація
Перейти
15.03.2023
Як органам місцевого самоврядування використовувати інформацію з електронних даних на сайті НСЗУ
Це потрібно під час стратегічного планування та прийняття операційних рішень у сфері охорони здоровʼя.
#охорона здоров’я
#поради
#омс
Перейти
17.01.2023
У Кутській громаді функціонує мобільна медична бригада
Кутська територіальна громада, що на Івано-Франківщині, завдяки виграному гранту, отримала сучасний автомобіль швидкої медичної допомоги. Спецавтомобіль для Кутської міської лікарні передало грецьке представництво асоціації «Médecins du Monde – Greece». Грантову заявку Кутській громаді допомогли підготувати експерти Програми «U-LEAD з Європою».
#новини
#охорона здоров’я
Перейти
12.01.2023
Інтерв'ю з Володимиром Москаленком, мером Коростеня, про підтримку литовського міста-побратима Укмерге
Нові міста-побратими з’являються в українських громадах після початку вторгнення Росії всупереч обставинам. Програма «U-LEAD з Європою» допомагає українським громадам знайти таких партнерів у країнах ЄС та налагодити з ними сталі відносини.
#громада
#міжнародна співпраця
Перейти
29.12.2022
У Косівській громаді облаштовують новий шелтер для переселенців
Територіальні громади Прикарпаття продовжують працювати над розширенням житлової бази для внутрішньо переміщених осіб.
#громада
#шелтер
#грант
#внутрішньо переміщені особи
Перейти
29.12.2022
Козельщинська громада розробила інвестиційний паспорт за підтримки U-LEAD
Факторами інвестиційної привабливості громада називає свою геолокацію, природні ресурси, наявність інвестиційних об’єктів готових до використання, серед яких – земельні ділянки промислового та сільськогосподарського призначення, вільні приміщення тощо.
#громада
#інвестиційний паспорт
Перейти
28.12.2022
Дві громади з Харківщини започаткували міжнародне партнерство за підтримки U-LEAD
Мереф’янська та Первомайська міські територіальні громади досягли домовленості про співпрацю з італійськими муніципалітетами. Це стало можливим в рамках ініціативи «Мости довіри» від U-LEAD, яка направлена на допомогу громадам з України знайти партнерів серед муніципалітетів країн ЄС та налагодити співпрацю.
#громада
#міжнародна співпраця
#Італія
Перейти
28.12.2022
Громада з Одещини знайшла можливість заощадити чверть мільйона гривень завдяки участі в проєкті U-LEAD
Завдяки рекомендаціям і консультаціям, а також практичним знанням, які отримали фінансисти Маразліївської громади Одеської області під час участі в проєкті «План бюджетної стабілізації», реалізованому Програмою «U-LEAD з Європою», вдалося оптимізувати видатки місцевого бюджету в обсязі 250 тисяч гривень.
#громада
#місцеві бюджети
#заощадження
Перейти
27.12.2022
Власний ЕКО-бренд, розвиток туризму та підтримка бізнесу – як живе Синевирська громада на Закарпатті?
У Синевирській територіальній громаді, взявши курс на розвиток еко-напрямку, розпочали роботу над реалізацією запланованих заходів.
#громада
#бізнес
#еко-туризм
#бренд
Перейти
27.12.2022
Місцева економіка в умовах війни та повоєнного відновлення: 60 громад пройшли навчання від U-LEAD
В той час, як «тилові» громади потребують рішень щодо налагодження співпраці з релокованим бізнесом і створення робочих місць для ВПО, то у східних або північних областях є потреба у відбудові знищеної інфраструктури, відновлення економічної активності.
#новини
#бізнес
#громада
#економіка
#відбудова
Перейти
22.12.2022
Експерти U-LEAD пояснили фахівцям громад особливості фінансування медичних закладів у 2023 році
Як забезпечити фінансову стійкість закладу охорони здоров’я? Яким має бути фінансовий план і що є необхідним для прибутковості?
#охорона здоров’я
#поради
Перейти
22.11.2022
Експерти U-LEAD пропрацьовують з громадам новий етап реформи охорони здоров’я
Реформа змінює систему охорони здоров'я ґрунтовно і масштабно. «U-LEAD з Європою» навчають фахівців громад Запоріжжя та Дніпропетровщини працювати в умовах змін.
#охорона здоров’я
#новини
Перейти
01.11.2021
Збереження здоров'я громади як основна мета її керівників
В цій статті йтиметься про часто неусвідомлену потребу кожного з нас – збереження власного здоров'я
#аналітика
#охорона здоров’я
#секторальні реформи
Перейти
Показати
##навчальнийвізит ##освіта #4pager #COVID-19 #автономія #адміністративно-територіальний поділ #Азовське море #аналітика #аналітика #анонс #анонси #безпека #безпека #безпека в громаді #безпека руху #бізнес #бізнес #благоустрій #боротьба з корупцією #боротьба з корупцією #бренд #бухгалтерія #бухгалтерія #велоінфраструктура #відбудова #відбудова #війна #війна #внутрішньо переміщені особи #внутрішньо переміщені особи #водопостачання #волонтери #волонтерство #воркшопи #ВПО #Ґендер #гендерні аспекти #гендерні аспекти #грант #громада #громадський діалог #громадський діалог #громадський простір #дайджест #дані #Данія #державне замовлення #державні фінанси #дерусифікація #децентралізація #децентралізація #Дія #добровільні пожежні бригади #документообіг #Донецька область #дослідження #дослідження #еко-туризм #екологія #екологія #економіка #екстрена допомога #екстрена допомога #енергетична безпека #енергетична безпека #енергоефективність #житловий фонд #жіноче лідерство #Закарпаття #законодавство #законодавство #заощадження #запитання - відповідь #Запорізька область #звіт #земельна реформа #зміни до Конституції #інвестиції #інвестиції #інвестиційний паспорт #інвестори #інтерв'ю #Іспанія #Італія #кадрова політика #каталог заходів #Керівний комітет #коментар #комунальне майно #комунальне майно #комунальні послуги #комунальні служби #комунікація #комунікація #корупційні ризики #корупція #кризові ситуації #кроки #кроки для спеціалістів #кроки для спеціалістів #Кроки для старост #культура #Лист для керівників #Магдебурзьке право #магдебурзьке право #міжмуніципальна співпраця #міжмуніципальна співпраця #міжнародна допомога #міжнародна співпраця #міжнародна співпраця #Міжнародне експертне обговорення #міжнародне співробітництво #Міністерство цифрової трансформації #місцевий бюджет #місцеві бюджети #місцеві бюджети #місцеві вибори #мобільність #мобільність #молодіжні ради #молодь #Мости довіри #навчальні програми #навчальні програми #німеччина #новини #оголошення #омс #омс #онлайн-візит #опалення #опалення #опалювальний сезон #організаційна структура #оренда землі #освіта #освіта #охорона здоров'я #охорона здоров’я #партнерство #ПДФО #підприємництво #планування #побутові відходи #поводження з тваринами #податки #події #поради #правила дорожнього руху #правовий куточок #правові питання #презентація #продовольча безпека #проєктний менеджмент #просторове планування #просторове планування #професійна технічна освіта #публічна інформація #публічна політика #пункти незламності #реверсна дотація #результати #Республіка Словенія #реформа місцевого самоврядування #реформа місцевого самоврядування #розвиток спроможності #секторальні реформи #СЕРЕДА #соціальні медіа #соціальні послуги #соціальні послуги #соціологічне дослідження #спеціаліст з безпеки #стала мобільність #старости #статистика #стратегія розвитку #транспорт #Трембіта #трудові відносини і організація праці #туризм #укриття #управління побутовими відходами #управління фінансами #фінанси #фінанси #фінансування #Франція #харчування #Херсонська область #цифрова трансформація #цифровізація #цифровізація #ЦНАП #ЦНАП #шелтер #школи #школи