Благодійний фонд «Рокада» розширить підтримку громад у 2024 році
Благодійний фонд «Рокада» розширить підтримку громад у 2024 році

Дата: 22.03.2024

Автор: Оксана Стельмах

Фото: "Freepick"

БФ «Рокада» ВКБ ООН планує допомагати інтеграції переселенців в громадах, підтримувати розвиткові проєкти й ініціативи та розширити діяльність практично на всю Україну. Про це вони розповіли громадам на зустрічі в Регіональному офісі U-LEAD.

19 березня на базі регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Хмельницькій області відбулася зустріч представників громад з координаторкою Хмельницького осередку БФ «Рокада» Тетяною Сич.

Керівник Офісу Дмитро Василенко зазначив:

«Дуже приємно, що такі організації працюють з громадами області. Наше завдання, як структури, що сприяє підвищенню спроможності місцевого самоврядування — організовувати заходи з інформування представників ОМС про нові можливості для розвитку. Ми плануємо організовувати заходи в такому форматі і надалі».

Тетяна Сич розповіла, що БФ «Рокада» ВКБ ООН працював з біженцями, які мігрували в Україну з інших країн починаючи з 2003 року:

«Ми сприяли їхній інтеграції в українське суспільство, надавали соціальну підтримку біженцям і шукачам притулку. Після 24 лютого 2022 року створили осередки у 15 регіонах України і почали надавати психосоціальну підтримку та благодійну непродовольчу допомогу людям, які були змушені покинути свої оселі через бойові дії та обстріли і переїхати у більш безпечні громади».

Вона ознайомила учасників зустрічі з результатами діяльності Хмельницького осередку БФ «Рокада» за 2022-2023 роки. Так, понад 13 тисяч людей отримали консультації з питань захисту. Фахівці фонду надали більше 9 тисяч психологічних консультацій та 740 соціальних супроводів, організовували перевезення, допомагали постраждалим від насильства та дітям з груп ризику, прийняли майже 4,5 тисячі звернень на «гарячу лінію».

Говорячи про непродовольчу допомогу, координаторка розповіла, що 22716 внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та 10958 родин постраждалих отримали ковдри, подушки та матраци. Люди приїжджали в громади без необхідних для життя особистих речей, а забезпечення нормальних умов сну є важливим елементом у відновленні організму людини. Також БФ передав до місць тимчасового проживання (МТП) ВПО 941 одиницю побутової техніки на суму 7,2 млн грн.

Тетяна Сич також повідомила, що у 2024 році організація приділятиме більше уваги навчанню внутрішніх переселенців, допомагатиме їхньому працевлаштуванню та інтеграції в громаду, а також переселенню з МТП у нормальне житло. Крім того, БФ «Рокада» планує розширити діяльність ще на 4 області, продовжить підтримувати ініціативні групи, допомагатиме створювати дитячі та соціальні простори, надавати психосоціальну допомогу та інші послуги.

Особливу увагу планують приділити соціально-економічному розвитку ВПО та їх інтеграції в громади.

«У 2024 році хочемо стати плечем підтримки для громад, які приймають або прихистили переселенців. Плануємо реалізовувати спільні культурні та освітні проєкти, проводити тематичні тренінги для запобігання вигорання представників громад, інтеграційні заходи, інформаційні зустрічі, обмін досвідом між представниками Фонду та ОМС», – наголосила Тетяна Сич. І додала, що працювати разом необхідно в кожній сфері, щоб підняти її на вищий рівень розвитку.

Відповідаючи на питання щодо співпраці місцевого самоврядування з осередком БФ «Рокада», спікерка зазначила:

«Ми інформуємо про наші ініціативи у групі для громад Хмельниччини. Громади, які в них зацікавлені, дають зворотній зв’язок і долучаються до впровадження. Так було із облаштуванням дитячих просторів і соціальних пралень, з підтримкою інших ініціатив. Важливо, аби громади знали про свої проблеми і розуміти шляхи їх вирішення. Та звертатися з пропозиціями до Фонду».

Довідка. Напрями діяльності БФ «Рокада» у 2024 році:

  • Підтримка ініціативних груп (мікрогрантова програма).
  • Створення та реалізація просторів безпечних для дитини.
  • Посилення спроможності надавачів послуг у сфері захисту та соціальних послуг.Діяльність у сфері запобігання гендерно зумовленого насильства.
  • Робота з дітьми з груп ризику.
  • Моніторинг сфери захисту.
  • Соціальна допомога та соціальний супровід.
  • Підтримка психічного здоров’я та психосоціальна підтримка в громадах.
  • Сприяння розвитку громад.
  • Надання допомоги у вигляді непродовольчих товарів.
  • Управління та координація колективних центрів.
  • Ремонт будинків у постраждалих громадах.
  • Включення ВПО та осіб, постраждалих від конфлікту у відповідні програми і послуги.
05.04.2024
U-LEAD зміцнює та розвиває нові форми співпраці з громадами Донеччини
Регіональний офіс Програми у Донецькій області надає комплексну консультаційну та методичну підтримку місцевим громадам ще з початку реформи децентралізації.
#війна
#омс
#партнерство
Перейти
29.03.2024
Діти і війна: як громадам забезпечити належний догляд і опіку?
Експерти U-LEAD систематизували інформацію щодо повноважень органів місцевого самоврядування у сфері захисту прав дітей, а також розповіли про основні функції органу опіки та піклування під час воєнного стану.
#війна
#безпека
#законодавство
#внутрішньо переміщені особи
Перейти
28.03.2024
Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів
Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів, умовам та деталям укладення договорів про провадження волонтерської діяльності, механізмам компенсації витрат волонтерам, процедурі видачі волонтерських посвідчень та практичним поради щодо обліку волонтерів.
#волонтерство
#омс
#законодавство
Перейти
20.03.2024
Добровільні формування цивільного захисту — ефективний інструмент безпеки
В умовах воєнного стану органи місцевого самоврядування шукають нові можливості для підвищення рівня безпеки. Громади можуть створювати ДФЦЗ, які допомагатимуть іншим службам. Як це зробити — розповідають експерти U-LEAD.
#волонтерство
#омс
#поради
#законодавство
#безпека
Перейти
27.02.2024
Громади не можуть підтримувати переселенців лише гуманітарною допомогою
За даними Мінсоцполітики на третьому році повномасштабної війни кількість внутрішньо перемішених осіб (ВПО) в Україні досягла майже 4,9 млн. людей. Половині з них нема куди повертатися. Безпечніші громади, які прихистили ці мільйони, стикаються з труднощами. Але існують механізми та інструменти для того, щоб ВПО стали частиною громади, її «точкою росту».
#війна
#внутрішньо переміщені особи
#омс
#поради
Перейти
16.02.2024
Як французькі та іспанські міста зміцнюють зв’язки з Україною через «Мости довіри»
Низовий підхід в основі «Мостів довіри» U-LEAD — «партизанська» стратегія: її задум, створення і результати.
#Мости довіри
#міжмуніципальна співпраця
#міжнародне співробітництво
#партнерство
Перейти
20.11.2023
Взаємодія ОМС з волонтерським середовищем: плюси, мінуси, підводні камені
Чому в одних громадах волонтерський рух на слуху і є впливовим, а в інших волонтерські ініціативи малопомітні? Як ОМС знайти точки дотику для ефективної співпраці з волонтерськими об’єднаннями?
#волонтерство
#омс
#поради
Перейти
02.11.2023
У Приютівській громаді знають, як покращити взаємодію між волонтерами та ОМС
Завдяки навчанню від U-LEAD, команда громади вчасно помітила вигорання своїх волонтерів, вжила заходів та успішно з цим впоралася.
#омс
#волонтерство
Перейти
24.10.2023
Завершення та результати програми «Кроки для спеціалістів. Взаємодія ОМС та волонтерських об'єднань»
На фінальному заході навчальної програми експерти підбили підсумки, а учасники ініціативи поділилися розвитком волонтерських середовищ у своїх громадах.
#навчальні програми
#новини
#волонтерство
#кроки для спеціалістів
Перейти
08.08.2023
Активні волонтерські середовища в громадах — необхідні
Учасники навчальної програми від U-LEAD «Кроки для спеціалістів. Взаємодія ОМС та волонтерських об'єднань» розповіли, чому ця взаємодія така важлива, поділилися враженнями від курсу та виразили вдячність колегам і організаторам.
#навчальні програми
#омс
#волонтерство
#кроки для спеціалістів
Перейти
06.07.2023
Сприяння релокації бізнесу ВПО: громади отримають економічний розвиток
Про організацію роботи з розвитку бізнесу ВПО у громаді та переваги від такої співпраці, про можливості для переселенців, а також і для жителів громади та ветеранів війни створити власну справи, про державну та міжнародну грантову допомогу в цьому процесі – у нашому матеріалі.
#війна
#внутрішньо переміщені особи
#бізнес
#поради
Перейти
15.06.2023
Соціальні гуртожитки: як громада може забезпечити житлом переселенців
Про перетворення звичайного житла в соціальне та на яких умовах внутрішньо переміщені особи його можуть отримати дізналися учасники інформаційної сесії, організованої Програмою "U-LEAD з Європою".
#внутрішньо переміщені особи
#війна
#відбудова
#поради
Перейти
06.06.2023
Стартує друга хвиля мережі з обміну досвідом «Розробка Програм інтеграції ВПО в громаду»
Про можливості, які дає мережа з обміну досвідом «Розробка Програм інтеграції ВПО в громаду» та переваги, які отримають громади від розробки програми інтеграції ВПО — у нашому матеріалі.
#кроки для спеціалістів
#навчальні програми
#внутрішньо переміщені особи
Перейти
25.05.2023
U-LEAD запрошує до участі у новій ініціативі - Мережі з обміну досвідом (Програмі підтримці) «Розробка Програми інтеграції ВПО в громаду»!
Ця Мережа – це можливість, за підтримки експертів, ознайомитися з основними підходами та методологією розробки програм інтеграції ВПО, опрацювати навички налагодження взаємодії та координації зусиль всіх заінтересованих сторін, та головне — розробити Програму інтеграції ВПО з урахуванням потреб своєї громади.
#внутрішньо переміщені особи
#навчальні програми
#кроки для спеціалістів
Перейти
27.04.2023
Взаємодія ОМС та волонтерів: стартує набір на нову Навчальну програму від U-LEAD
У вашій громаді є волонтерські ініціативи та об’єднання, але ви не знаєте, як ефективно з ними взаємодіяти? Ви хочете покращити співпрацю з волонтерами, щоб їх активність продовжилася й після нашої Перемоги, але не розумієте, як налагодити зв’язок? Долучайтеся до навчальної програми від U-LEAD та розбудовуйте партнерські відносини з волонтерами!
#анонси
#омс
#волонтерство
#новини
Перейти
03.04.2023
"ВПО - це наші люди!" - онлайн-візит до Нехворощі
Відвідайте громаду, що має стратегічний підхід до роботи з ВПО.
#внутрішньо переміщені особи
#війна
#навчальні програми
Перейти
24.03.2023
Генератори влітку – світло взимку
Як громада на Вінниччині прихистила ВПО та допомагала не впасти духом у найтемнішу зиму.
#війна
#енергетична безпека
#екстрена допомога
#внутрішньо переміщені особи
Перейти
21.03.2023
Програма «Кроки для спеціалістів. Організація роботи з ВПО – 2023» стартувала і йде повним ходом
Учасники з Вінничини розповідають про свій досвід.
#навчальні програми
#внутрішньо переміщені особи
#новини
Перейти
03.03.2023
Дев'ять комунікаційних інструментів для роботи з внутрішніми переселенцями
Комунікація — важливий аспект соціальної інтеграції ВПО в життя громади. Для допомоги у її налагодженні Програма U-LEAD організувала низку заходів та залучила для роз’яснення експертів.
#поради
#комунікація
#внутрішньо переміщені особи
Перейти
21.02.2023
U-LEAD продовжує надавати допомогу у побудові “Мостів довіри”
Цього разу у великій інформаційній сесії, присвяченій розвитку міжнародних партнерств, взяли участь представники громад одразу п'яти областей.
#партнерство
#міжнародна співпраця
#Мости довіри
#новини
Перейти
15.02.2023
Розпочинається другий етап ініціативи «Мости довіри»
Разом зі своїми партнерами U-LEAD оголошує про нову сторінку у побудові «Мостів довіри». Ця ініціатива допоможе відбудувати 30 українських громад, які постраждали від російської агресії.
#партнерство
#міжнародна співпраця
#Мости довіри
Перейти
09.02.2023
Громада в Одеській області стимулює створення робочих місць для ВПО
Тарутинська селищна рада за підтримки U-LEAD розробила програму з інтеграції внутрішньо переміщених осіб, яка включає комплекс заходів з працевлаштування, перекваліфікації кадрів та їх облаштування у громаді.
#внутрішньо переміщені особи
#новини
Перейти
02.02.2023
U-LEAD допоміг громаді з Одещини розробити програму інтеграції переселенців
Таїровська селищна рада розробила та прийняла «Програму підтримки та інтеграції внутрішньо переміщених осіб на 2023 рік». Документ створює умови для фінансування заходів, спрямованих на допомогу переселенцям.
#новини
#внутрішньо переміщені особи
Перейти
30.01.2023
Робота з ВПО: U-LEAD оголошує новий набір на «Кроки для спеціалістів»
Зробіть ефективнішою роботу з внутрішньо переміщеними особами у вашій громаді та налагоджуйте співпрацю з колегами з інших областей! У цьому вам допоможе нова навчальна програма від U-LEAD.
#навчальні програми
#внутрішньо переміщені особи
Перейти
29.12.2022
У Косівській громаді облаштовують новий шелтер для переселенців
Територіальні громади Прикарпаття продовжують працювати над розширенням житлової бази для внутрішньо переміщених осіб.
#громада
#шелтер
#грант
#внутрішньо переміщені особи
Перейти
24.11.2022
Громади можуть перетворювати занедбані об'єкти у простори для ведення бізнесу
Експерти U-LEAD доводять необхідність таких перетворень та розбирають успішні кейси.
#внутрішньо переміщені особи
#поради
#бізнес
Перейти
10.11.2022
За підтримки U-LEAD громадська організація на Закарпатті виграла грант на облаштування прихистку
Громадська організація з Іршавської громади за допомогою експертів «U-LEAD з Європою» підготувала проєктну заявку на облаштування прихистку для ВПО. Вони перемогли в конкурсі та отримали грант у розмірі близько 800 тисяч гривень.
#внутрішньо переміщені особи
#новини
Перейти
20.10.2022
Управління відходами під час воєнного стану: поради для громад (ІНФОГРАФІКА)
Війна вплинула та змінила громади України, багато наших співвітчизників змушені були залишити свої домівки, що спричинило в більшості громад зміну навантаження на критичну інфраструктуру. Не стала винятком для громад сфера поводження з відходами.
#побутові відходи
#поради
#внутрішньо переміщені особи
#війна
Перейти
13.10.2022
Могилів-Подільська та Крижопільська громади розробляють програми інтеграції переселенців
U-LEAD допомагає Могилів-Подільській та Крижопільський громадам в розробці покрокового плану роботи з внутрішньо переміщеними особами.
#внутрішньо переміщені особи
#новини
Перейти
27.09.2022
Експерти U-LEAD допомагають місцевому самоврядуванню перетворювати занедбане майно в актив громади
Шелтери, тимчасові прихистки, облаштовані у спортивних, освітніх або соціальних закладах громад, гуртожитки дають змогу людям, які рятуються від війни, отримати дах над головою. Але для тривалого проживання не підходять. Тому громади шукають шляхи, як збільшити житловий фонд.
#поради
#житловий фонд
#внутрішньо переміщені особи
Перейти
16.09.2022
Представникам громад Дніпропетровської області презентували «дорожню карту» по роботі з переселенцями
«Дорожня карта» для внутрішньо переміщених осіб – це один з інструментів, який допомагає в інтеграції зазначеної категорії осіб у громаду.
#поради
#внутрішньо переміщені особи
Перейти
25.07.2022
За підтримки U-LEAD у громаді на Тернопільщині розвивається волонтерський рух
У 2021 році Молодіжний Конгрес Зборівської громади із своїм проєктом «Збільшення соціальної відповідальності молоді у Зборівській громаді» став переможцем в конкурсі від Програми «U-LEAD з Європою». Проєкт стосувався навчання та створення ініціативних груп волонтерів серед молоді громади.
#волонтерство
#новини
Перейти
10.08.2022
Завдяки U-LEAD наметовий табір переселенців у Хмільницькій громаді стане рекреаційним центром
У Хмільницькій громаді на Вінниччині облаштували наметовий табір для переселенців.
#новини
#внутрішньо переміщені особи
#екстрена допомога
Перейти
Показати
##навчальнийвізит ##освіта #4pager #COVID-19 #автономія #адміністративно-територіальний поділ #Азовське море #аналітика #аналітика #анонс #анонси #безпека #безпека #безпека в громаді #безпека руху #бізнес #бізнес #благоустрій #боротьба з корупцією #боротьба з корупцією #бренд #бухгалтерія #бухгалтерія #велоінфраструктура #відбудова #відбудова #війна #війна #внутрішньо переміщені особи #внутрішньо переміщені особи #водопостачання #волонтери #волонтерство #воркшопи #ВПО #Ґендер #гендерні аспекти #гендерні аспекти #грант #громада #громадський діалог #громадський діалог #громадський простір #дайджест #дані #Данія #державне замовлення #державні фінанси #дерусифікація #децентралізація #децентралізація #Дія #добровільні пожежні бригади #документообіг #Донецька область #дослідження #дослідження #еко-туризм #екологія #екологія #економіка #екстрена допомога #екстрена допомога #енергетична безпека #енергетична безпека #енергоефективність #житловий фонд #жіноче лідерство #Закарпаття #законодавство #законодавство #заощадження #запитання - відповідь #Запорізька область #звіт #земельна реформа #зміни до Конституції #інвестиції #інвестиції #інвестиційний паспорт #інвестори #інтерв'ю #Іспанія #Італія #кадрова політика #каталог заходів #Керівний комітет #коментар #комунальне майно #комунальне майно #комунальні послуги #комунальні служби #комунікація #комунікація #корупційні ризики #корупція #кризові ситуації #кроки #кроки для спеціалістів #кроки для спеціалістів #Кроки для старост #культура #Лист для керівників #Магдебурзьке право #магдебурзьке право #міжмуніципальна співпраця #міжмуніципальна співпраця #міжнародна допомога #міжнародна співпраця #міжнародна співпраця #Міжнародне експертне обговорення #міжнародне співробітництво #Міністерство цифрової трансформації #місцевий бюджет #місцеві бюджети #місцеві бюджети #місцеві вибори #мобільність #мобільність #молодіжні ради #молодь #Мости довіри #навчальні програми #навчальні програми #німеччина #новини #оголошення #омс #омс #онлайн-візит #опалення #опалення #опалювальний сезон #організаційна структура #оренда землі #освіта #освіта #охорона здоров'я #охорона здоров’я #партнерство #ПДФО #підприємництво #планування #побутові відходи #поводження з тваринами #податки #події #поради #правила дорожнього руху #правовий куточок #правові питання #презентація #продовольча безпека #проєктний менеджмент #просторове планування #просторове планування #професійна технічна освіта #публічна інформація #публічна політика #пункти незламності #реверсна дотація #результати #Республіка Словенія #реформа місцевого самоврядування #реформа місцевого самоврядування #розвиток спроможності #секторальні реформи #СЕРЕДА #соціальні медіа #соціальні послуги #соціальні послуги #соціологічне дослідження #спеціаліст з безпеки #стала мобільність #старости #статистика #стратегія розвитку #транспорт #Трембіта #трудові відносини і організація праці #туризм #укриття #управління побутовими відходами #управління фінансами #фінанси #фінанси #фінансування #Франція #харчування #Херсонська область #цифрова трансформація #цифровізація #цифровізація #ЦНАП #ЦНАП #шелтер #школи #школи